Çin, 3 kişinin öldüğü saldırıda Uygur örgütünü sorumlu tuttu

Çin, ülkenin güneybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının arkasında terörist grup olarak nitelendirdiği 'Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin (DTİH) olduğunu açıkladı.Bölge...

Google Haberlere Abone ol
Çin, 3 kişinin öldüğü saldırıda Uygur örgütünü sorumlu tuttu

Çin, ülkenin güneybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının arkasında terörist grup olarak nitelendirdiği 'Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin (DTİH) olduğunu açıkladı.

Bölge polisine göre, Şincan’ın merkezi Urumçi’deki tren istasyonuna geçen ay düzenlenen ve 79 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının adı geçen Uygur grubu üyesi İsmail Yusuf tarafından Çin dışında planlandığı ileri sürüldü. Yusuf’un 22 Nisan’da 10 ortağından Şincan’da yürüyüş planlamasını istediği de ileri sürüldü.

30 Nisan’da Urumçi’deki tren istasyonunun çıkışında yerel saatle 19.20’de atılan patlayıcılarda saldırganlardan Saderdin Savut ve Mehmet Abdullah Ete adlı iki kişinin öldüğü, diğer 8 kişinin de polis tarafından yakalandığı ifade edildi.

Çin medyasına göre polisin araştırmasında, bölgede 2005 yılında çetenin ana üyelerinin İslami aşırılık telkinine başladığı iddia edildi. İsmail Yusuf’un patlayıcı yapmaktan polis tarafından aranmasının ardından yurtdışına kaçtığı ve 2013’te DTİH’ye katıldığı da belirtildi.

Polis’in İsmail Yusuf’u, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı işbirliğiyle aradığı da ifade edildi. CİHAN

Yorumlar