Çin, 29 kişinin öldüğü olaya terörist saldırı dedi, sert önlemler yolda

Çin’in güneybatısındaki Kunming şehrindeki tren istasyonunda dün düzenlenen saldırıda ölü sayısı 29’a çıkarken, yetkililer olayı terörist saldırı olarak niteledi ve sert önlemler alacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Çin, 29 kişinin öldüğü olaya terörist saldırı dedi, sert önlemler yolda

Çin’in güneybatısındaki Kunming şehrindeki tren istasyonunda dün düzenlenen saldırıda ölü sayısı 29’a çıkarken, yetkililer olayı terörist saldırı olarak niteledi ve sert önlemler alacaklarını açıkladı.

Çin’in devlet medyası, yarın başlayacak Çin'in en üst yasama ve danışma organlarının yıllık toplantıları öncesi yapılan saldırının ülkeyi dehşete düşürdüğünü yazdı.

1 Mart’ta yerel saatle 21.20’de eli bıçaklı saldırganların istasyonda tren ve bilet sırası bekleyenlere yönelik gerçekleştirdiği saldırının yankıları sürüyor. 43’ü ağır 143 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, saldırganların 10 kişiden fazla oldukları, ölü ve yaralı ele geçirilen 5 saldırgandan 3'ünün erkek, ikisinin ise kadın olduğu belirtildi. Saldırıyı gerçekleştirenlerin isimleri yada etnik kökenleri ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Ancak saldırganların Uygur gruplarla bağlantılı olabileceği ifade ediliyor.

Çin’in resmi ajansı Xinhua, polisin saldırganlardan dördünü öldürdüğünü, bir kişiyi ise yaralı yakalandığını, diğer saldırganları yakalama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Ölenlerin arasında yabancı ülke vatandaşlarının olmadığı da kaydedildi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, saldırıya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlatılması talimatını verdi. Xi ayrıca sorumlularının yasalar çerçevesinde cezalandırılacağını açıkladı. Xi, teröristlere ciddi bir darbe indirilmesi gerektiğini vurguladı ve terörle mücadele durumunun hâlâ karmaşıklığını ve ciddiyetini koruduğunu belirterek, her türlü terör eylemi karşısında etkin önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politika ve Hukuk Komisyonu Sekreteri Meng Jianzhu, Kamu Güvenlik Bakanı Guo Shengkun ve diğer yetkilileri Kunming'e gönderdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadığını ve masum sivilleri öldürmenin kabul edilemeyeceğini söyleyerek, sorumluların adalete teslim edilmesi arzusunu dile getirdi.

Bu arda 2 binden fazla üyesi bulunan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansının (ÇHSDK) 12. Milli Komitesi ikinci toplantısı yarın yerel saatle 15.00'te Pekin’de Büyük Halk Toplantı Salonu’nda başlayacak.

Çin Milli Halk Meclisi’nin (ÇMHM) yılık olağan toplantısı da aynı yerde Çarşamba günü başlıyor. Söz konusu toplantılar ülkede ‘’iki toplantı’’ olarak biliniyor. CİHAN

Yorumlar