Cihan, Ukrayna'dan kaçarak Rusya’ya sığınan mültecilerin kampına girdi

Ukrayna’nın doğusunda devam eden iç çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk ederek Rusya'ya sığınan mülteci sayısı 200 bini aştı. Cihan Haber Ajansı(Cihan) Ukraynalı mültecilerin Rusya'nın Rostov bölgesinde kaldığı kampları görüntüledi....

Google Haberlere Abone ol
Cihan, Ukrayna'dan kaçarak Rusya’ya sığınan mültecilerin kampına girdi

Ukrayna’nın doğusunda devam eden iç çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk ederek Rusya'ya sığınan mülteci sayısı 200 bini aştı. Cihan Haber Ajansı(Cihan) Ukraynalı mültecilerin Rusya'nın Rostov bölgesinde kaldığı kampları görüntüledi.

Ukrayna’nın Lugansk ve Donets bölgeleri ile sınırı bulunan Rostov bölgesi iç savaştan kaçan Ukraynalıların, yoğunlukta bulunduğu yer. Ukrayna ile 23 sınır kapısı bulunan Rosov’a günde 2 binden fazla mülteci giriş yapıyor. Çatışmaların yoğun olduğu günlerde ise bu sayı 15 bine kadar çıkabiliyor.

Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, Ukrayna’nın doğu eyaletlerinde devam eden çatışmalardan kaçarak Rusya’ya sığınanların sayısında 3 Haziran’dan itibaren artış yaşandığını ifade etti. Golubev, Ukrayna'dan gelenlerin sayısının 200 bine ulaştığını ifade etti. Bölge olarak 9 bini çocuk olmak üzere 24 bin mülteciye sahip çıktıklarını belirten Golubev, “Mültecilerin gerçek sayısı çok daha fazla. 4 Haziran’dan itibaren Ukrayna’dan gelen göçmenleri daha organize bir şekilde içeri alınması için Rostov bölgesinin 15 sınır kapısında olağanüstü hal ilan edildi. Şu anda 4 farklı noktada geçici çadır kent kurduk. Buralarda binden fazla insan yaşıyor. Üç binden fazla insan ise çeşitli sağlık kurumlarında, eğitim kurumlarında, yurtlarda ve misafirhanelerde ağırlanıyor. Toplamda mülteciler şehrin 45 noktasında geçici olarak yaşıyor.” diye konuştu.

Kurulan geçici yaşam noktalarında mültecileri sağlık kontrolünden geçiriliyor, kadın ve çocuklar için psikolojik destek sağlanıyor. Ayrıca kamp alanında kurulan çadır kilisede dini hizmet veriliyor. Hatta papazlar ayinlerini gerçekleştiriyor. Sadece Rostov'daki çadır kentte 22 çocuğun dünyaya geldiğini söyleyen yetkililer, anne adayların ve bebeklerin sağlığı için bütün koşulların oluşturulduğunu ifade ediyor.

Sığınmacılar, geçici noktalarda kaldıktan sonra isterlerse ayırabiliyor. Gelenlerin büyük çoğunluğu Rusya’nın farklı bölgelerinde yaşayan akrabaların yanına sığınmak için kamlardan ayrılıyor.

Rus yetkililer, sığınmacıların beslenme ihtiyacını karşılamak için Rostov bölgesine yeterli miktarda malzeme gediğini ifade etti. Çeşitli yardım kuruluşları ve Rus vatandaşları bölgeye bin 100 tondan fazla insani yardım malzemeleri ulaştırdı.

PATLAMA SESLERİNDEN KORKTUK

Beş gündür kampta yaşadığını söyleyen iki çocuk annesi Yevgeniya Verşinina, savaştan dolayı evini terk etmek zorunda kaldığını anlattı. Verşinina, “Geceleri sürekli patlama sesleri duyuluyordu. Çok korkmuştuk. İki yaşında kızım ve dört yaşında oğlum var. Onları tehlikeye atamazdım. Kaçtık geldik. Kampta bize çok iyi bakıyorlar. Burada çalışan ve yardımcı olan gönüllülere çok teşekkür edereim. Giysi, yiyecek, içecek, çocuklarım için mama ve hijyenik malzemeler hiç eksik edilmiyor. Burada bir kaç gün kaldıktan sonra Rusya'nın Tümen şehrinde yaşayan akrabalarımızın yanına taşınacağız.” dedi.

Ukrayna’da maden işçisi olarak çalışığını anlatan mülteci Aleksandr Burdo da Ukrayna'da yaşadığı şehirdeki çatışmalardan kaçarak Rusya'ya sığındığını söyledi. İki çocuğu ve eşi ile birlikte Rostov’a geldiğini anlatan Burdo, "Günlerce çatışmaların sesini dinliyorduk. Savaşın bize de ulaşacağını düşünerek hemen ayrıldık. İyi ki ayrılmışız, biz ayrıldıktan sonra sınır kapısı kapandı. Her şeyimizi orada bıraktık. Hiç bir şeyimiz yok. Umarız akrabalarımıza ulaşmak için bize Rusya yardımcı olur. Artık buralarda hayatımızı sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

Slavyansk’a yakın bölgede yaşayan ve iki çocuğu ile birlikte mülteci kampına sığınan Alisa, kaldıkları bölgenin sürekli çatışmalar içinde bulunduğunu belirtti. Alisa, “Önce evimizi bıraktık, tanımadığımız insanlar bizi barındırdı. Baktık çatışmalar dinmiyor. Kızım Mariana ve oğlum Zahar’ın ‘anne korkuyoruz’ demelerine dayanamadım. Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kaldık. Ben tüm çatışmaların sonlanmasını ve evime dönmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar