“Çift dilli okullarda büyük bir aile olduğumuz hissediliyor”

Köln Bölge Valisi Gisela Walsken, Almanya’da bilinen tek Türkçe-Almanca çift dilli devlet ilkokulu olan GGS AlzeyerStrasse’de incelemelerde bulundu. Okulu çok başarılı bulan vali, benzer konseptleri, özellikle Türkçe söz konusu olduğunda,...

Google Haberlere Abone ol
“Çift dilli okullarda büyük bir aile olduğumuz hissediliyor”

Köln Bölge Valisi Gisela Walsken, Almanya’da bilinen tek Türkçe-Almanca çift dilli devlet ilkokulu olan GGS AlzeyerStrasse’de incelemelerde bulundu. Okulu çok başarılı bulan vali, benzer konseptleri, özellikle Türkçe söz konusu olduğunda, destekleyeceklerini söyledi.

Bu tür konseptlerin öğrencilerdeki özgüven, aidiyet ve vatan duygusunu arttırdığını belirten Walsken, “Burada bizim büyük bir aile olduğumuz hissediliyor” diyerek okulu övdü. Köln-Bonn-Aachen Bölge Valisi Gisela Walsken Köln’de eğitim veren Türkçe-Almanca çift dilli devlet ilkokulu olan GGS AlzeyerStraße’yi ziyaret etti. Almanya’da Türkçe-Almanca çift dilli eğitim veren ilk devlet ilkokulu olma özelliğini taşıyan okulla ilgili görüşlerini paylaşan Walsken, bu modeli çok başarılı bulduğunu söyledi.

Vali, “Bu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde, bu şekilde eğitim veren tek okul. Burada iki dilde paralel ve eşit derece ağırlıkla eğitim veriliyor. Gerçek bir iki dilli okul. Bu eğitime uygun öğretmenler var. Çocukların da bunu gerçek anlamda yaşadığını görüyorsunuz. Çocuklar burada, anadillerini de konuşabildikleri için özgüven sahibi oluyor, medeni cesaretleri daha yüksek oluyor. Harika bir okul” dedi.

ALMAN VE TÜRKLER, BÜYÜK BİR AİLE OLDUĞUMUZ BURDA HİSSEDİLİYOR

Bu gibi okulların göçmen ailelere mensup çocukların aidiyet ve vatan duygusunu çok daha kolay geliştireceğine inanan Walsken, “Çocuklar için özgüven sahibi olmaktan daha önemli hiçbir şey yoktur. Bu anaokullarında, ilkokullarda başlar ve daha sonra gelişir. Özgüven ve aidiyet duygusu için burada harika bir temel oluşturulmuş.” dedi. Köln’de Türk ve Alman ailelerin çocukları ile başka milliyetten çocukların birlikte yaşadığını söyleyen vali, “Burada bizim büyük bir aile olduğumuz hissediliyor” diye konuştu.

ÇİFT DİLLİ OKUL KONSEPTLERİ GELİRSE DESTEKLEYECEĞİZ

Bu gibi çift dilli eğitim veren okul konseptlerini, özellikle de Türkçe söz konusu olduğunda desteklediklerini anlatan vali, “Yeni projeler olursa mutlaka destekleyeceğiz. Çünkü bu Köln’de göçmenlere birlikte yaşam şartlarının sunulması için önemli” açıklamasını yaptı. Valiye okul ziyareti esnasında eşlik eden heyette bulunan Kuzey Ren Vestfalya ve Köln Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek, bu ve çift dilli alfabeyle başlayan 16 okula uyum meclisinin vesile olduğunu hatırlattı. Keltek, bu tür haklara sahip olmak isteyenlerin 25 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere mutlaka katılması gerektiğini vurguladı. Heyetin bir diğer üyesi olan ve Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de bu gibi okulların hem Türk toplumu, hem Almanya için çok önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.

Heyet, aynı zamanda Türkçe konuşan okul müdürü Babette Ehrngruber eşliğinde sınıflarda işlenen çift dilli dersleri bizzat gözlemledi. Son olarak tiyatro salonunda sınıfların çok dilli okuma ve şarkıları ilgiyle izlendi.

CİHAN

Yorumlar