CHP’li vekiller: Amerikalılar, 17 aralık sürecine şaşılacak derecede vakıf

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’de bulunan CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ile İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Türkiye’ye dönüşleri öncesi basın mensupları ile yemekte bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li vekiller: Amerikalılar, 17 aralık sürecine şaşılacak derecede vakıf

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’de bulunan CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ile İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Türkiye’ye dönüşleri öncesi basın mensupları ile yemekte bir araya geldi. Washington’da yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan milletvekilleri, Amerikalı muhataplarının 17 Aralık operasyonu sonrasında yaşananlara şaşılacak derecede vakıf olduklarını söyledi. İstanbul Milletvekili Faik Tunay, "Obama, Gülen'in iade edilmesine olumlu yaklaşıyor" yalanının Amerikalılar'ı çok şaşırttığını açıkladı.

CHP’li milletvekilleri, bir hafta süren temasları kapsamında Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Emekli Kongre Üyeleri Birliği, Amerikan İlerleme Merkezi (CAP), German Marshall Vakfı (GMF) ve Ulusal Demokrasi Entitüsü’nde (NDI) yuvarlak masa toplantılarına katılan milletvekilleri, aralarında Wall Street Journal ve Globalist’in de olduğu medya organları ile bir araya geldi.

CHP'li vekiller, görüşmelerde en fazla, Türkiye’de hukuk ve demokrasi, Gezi Parkı, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve sonrası, yerel seçimler ve dış politikaya ilişkin değerlendirmelerin ele alındığını söyledi.

"HÜKÜMETİ ŞİKAYETE GELMEDİK"

ABD’ye hükümeti şikayete gelmediklerini dile getiren Bursa milletvekili Aykan Erdemir, "Buraya Türkiye için alternatif vardır. Türkiye için farlı bir siyaset mümkündür. Ve biz Türkiye’yi yönetmeye talibiz ve de somut siyaset önerilerimiz şunlardır demeye geldik." dedi.

Türkiye’ye ilişkin gerek uluslararası siyaset, gerek diplomatik gerekse finans çevrelerinde çeşitli kaygılar olduğunu ifade eden Erdemir, bu çevrelere CHP’nin siyaset önerileri ve yetişmiş kadrosuyla Türkiye’yi yeniden istikrarlı kılmaya kararlı olduğu mesajı vermek istediklerini söyledi.

İstanbul Milletvekili Faik Tunay, 17 Aralık sonrası AK Partili yetkililerin Washington ve Brüksel'de çok yoğun çalışmalarının olduğunu ifade etti. Bu yetkililerin 17 Aralık’ın yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olmadığını, tüm ses kayıtları ve görüntülerin montaj olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Tunay, ziyaretlerinin bir amacının da 17 Aralık konusundaki düşüncelerini Amerikalı muhataplar ile paylaşmak olduğunu ifade etti.

İstanbul Milletvekili, "Şaşıracağım ölçüde, hiç beklemediğim ölçüde buradaki muhataplarımızın Türkiye’de gelişmeleri bildiğine, vakıf olduğuna şahit oldum. Açıkçası bu kadar hakim olduklarını bu kadar bildiklerini tahmin etmiyordum." dedi. Tunay, AK Partili yetkililerin söylediklerinden ABD hükümetine yakın çevrelerin çok etkilenmediğini vurguladı.

Yolsuzlukla mücadele eden bir Türkiye anlayışının, ABD’de çok zedelendiğine dikkat çeken Tunay, Başbakan ile oğlu, bir medya patronu ve adalet bakanı arasındaki konuşmalara yönelik sorulara muhatap olduklarını belirtti. Bu sorulara yönelik fikirlerini paylaştıklarını söyeleyen Tunay, "Türkiye’de tüm insanların, sadece CHP’nin değil, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne de oy veren vicdan sahibi insanların da kafasının karıştırdığını, herkesin rahatsız olduğunu söyledik. Özellikle şunu vurglamak isterim. Çıkan ses kayıtlarıyla ilgili spesifik sorular geldi ama özellikle Başbakan’ın oğluyla çıkan ses kaydından sonra buradaki muhataplardaki algı daha farklılaşmış. Diğer kayıtlardan biraz daha farklı algılanmış burada. Başbakanın oğluyla yaptığı konuşma burada daha fazla etki yapmış." dedi.

"OBAMA, GÜLEN'İN İADE EDİLMESİNE OLUMLU YAKLAŞIYOR" YALANI, AMERİKALILAR'I ÇOK ŞAŞIRTMIŞ

Tunay, Başbakan Erdoğan ve Başkan Barack Obama arasında geçen telefon görüşmesine ilişkin ABD hükümetine yakın çevreler ile de görüşmelerinin olduğunu ifade etti. Hükümete yakın çevrelerin, Fethullah Gülen’in iadesine Başkan Obama’nın olumlu yaklaştığına yönelik iddialara çok şaşırdıkları ve inanamadıklarını belirten Tunay, ABD başkanının iç meseleyle ilgili konuya direkt olarak girmeyeceği ve bir yorumda bulunmayacağı şeklinde bir cevap aldıklarını söyledi.

Sosyal medya siteleri Youtube ve Facebook’un kapatılmasına ilişkin Washington’daki izlenimlerini paylaşan Bursa Milletvekili Erdemir, "Özellikle Facebook ve Youtube’un kapatılması ‘dehşetle’ karşılanmış." dedi. Erdemir, bu sitelerin kapanmasının Washington’da akıl alır gibi bulunmadığını dile getirdi. CİHAN

Yorumlar