Chicago'da Türkçe Olimpiyatları şöleni

12. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Orta Amerika finali Chicago’da büyük bir katılımla gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Chicago'da Türkçe Olimpiyatları şöleni

12. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Orta Amerika finali Chicago’da büyük bir katılımla gerçekleşti. Türk Amerikan Derneği (TAS) tarafından “Turkuaz Dil ve Kültür Festivali” adı altında düzenlenen etkinlikte, çocuklar şarkı, şiir ve halk dansları dalında marifetlerini sergiledi.

Kültürlerarası diyalog ve kaynaşmaya zemin oluşturmak amacıyla “Farklı renk ve kültürlerin ahengi” sloganıyla gerçekleşen festival, farklı kültürden katılımcılar, kendi dil ve yörelerine ait müzik ve dansları sergileme imkânı buldu. ABD, Türkiye, Kolombiya, Ekvator, Panama, Hindistan, Bosna, Arnavutluk ve Afrika kökenli öğrenciler sergiledikleri performanslar, izleyenleri hayran bıraktı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen kültür şöleni, Amerika’da üst düzey yöneticiler tarafından da desteklendi. Programda Illinois Eyalet Meclisi’nin TAS hakkında oy birliği ile kabul ettiği tanıma kararının yanı sıra, kongre üyeleri Tammy Duckworth ve Robin Kelly ile Illinois Eyalet Valisi Pat Quinn tarafından gönderilen tebrik mektupları okundu.

Finale Amerika’nın St. Louis, Peoria, Indianapolis, Chicago, Cincinnati, Dayton, Columbus, Cleveland, Toledo ve Detroit şehirlerinden katılan öğrenciler, dereceye girmek için kıyasıya yarıştı. Biviana Benitez ise “Sessiz Gemi” şarkısıyla Orta Amerika’yı, Haziran ayında Türkiye’de gerçekleştirilecek Türkçe Olimpiyatları’nda temsil etmeye hak kazandı. Dinalda Bita ise söylediği “Feeling Good” adlı İngilizce şarkıyla büyük beğeni topladı. Asanatu Kamatu adlı öğrenci de “Bir Tanrıyı, Bir de Beni Sakın Unutma” adli şarkısıyla üçüncülüğü elde etti.

Folklor dalında yarışan öğrencilerin gösterileri ise büyük alkış alarak, salonu coşturdu. Yarışmaya, Ohio eyaletinin Toledo şehrinden katılan Hispanik ve Ekvator Halk Dansları grupları gösterdikleri üstün performans sayesinde birinciliği elde etti. İkinciliği hak eden Michigan’ın Detroit şehrinden gelen Bosna Halk Dansları Topluluğu ise, yine seyircilerden büyük alkış aldı. Ohio’nun Dayton şehrinden yarışmaya katılan folklor grubu ise Silifke yöresi halk oyunları ile göz doldurdu.

Çok sayıda seçkin davetlinin yer aldığı festivale Türkiye’den Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Ankara Temsilcisi Hüseyin Mercan katıldı. Milletvekili İdris Bal seyircilere yaptığı konuşmasında, "Size Türk halkının selamını getirdim. Ekonomik ilişkiler kadar kültürel ilişkiler de önemlidir. Bu yüzden bu aktiviteler çok önemli. Dünyanın en önemli değerleri altın ya da petrol rezervleri değil, eğitimli, demokrat nesillerdir." dedi.

ABD’den ise festivale katılanlar arasında Illinois Eyalet Meclisi temsilcileri Elaine Nekritz ve Michelle Mussman, Rosemont şehri Belediye Başkanı Stephen Bradley, Chicago Belediye Meclisi üyesi Mary O’connor, Pakistan Başkonsolosu Faisal Niaz Tirmizi, Venezuela Başkonsolosu Jesus Rodriguez-Espinoza, Meksika Konsolosu Bernardo Mendez, DuPage Bölge Şerifi John E. Zaruba dikkati çeken isimler oldu.

KÜLTÜRLERARASI DOSTLUK FAALİYETLERİNE TAS’DAN ÖDÜL

Kültürlerarası dostluğu ve kaynaşmayı sağlama amacıyla yola çıkan Türk Amerikan Derneği (TAS) her yıl bu bağlamda faaliyet gösteren kurumlara ödül veriyor. Dernek bu yılki ödülü Chicago Cultural Alliance’a takdim etti.



CİHAN

Yorumlar