Chelsea Clinton kadın hakları konusunda ülkesini eleştirdi

ABD eski Başkanı Bill Clinton ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın kızı Chelsea Clinton, “Amerika dâhil hiçbir ülke”nin 4.

Google Haberlere Abone ol
Chelsea Clinton kadın hakları konusunda ülkesini eleştirdi

ABD eski Başkanı Bill Clinton ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın kızı Chelsea Clinton, “Amerika dâhil hiçbir ülke”nin 4. Dünya Kadın Konferansı’nda verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.

8 Mart Kadınlar Günü öncesi BM Genel Kurul toplantısında konuşan Chelsea Clinton, Amerika’dan gelişmekte olan birçok ülkeye, herkesin bu konuda kendi ülkesinde doldurulmayı bekleyen boşluklar için sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

Chelsea Clinton, dünya çapında ilköğretim kayıtlarında “muazzam bir ilerleme” kaydedildiğini ancak cinsiyet farkının “ortaöğretim ve sonrası eğitimde Amerika’daki birçok bilim dalı dâhil olmak üzere neredeyse her yerde” devam ettiğini belirtti.

Sözlerine devam eden Clinton, “özellikle dünya çapında sadece cinsiyet eşitsizliği değil ayrıca cinsiyet farklılığından doğan” en çetin zorlukların üstesinden ancak “fikirleri icraata dökerek” gelinebileceğini kaydetti.

Türkiye’nin de içinde olduğu 189 ülke temsilcinin katılımıyla, 1995 yılında Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşen 4. Dünya Kadın Konferansı’nda, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu isimli iki belge kabul edilmişti. Alınan kararlar, Kadın-erkek eşitliğinin arttırılması, kadınların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik olarak topluma daha fazla entegre olmasını öngörüyordu.

CİHAN

Yorumlar