Çevreci proje için plastik şişeden köprü inşa ettiler

Romanya'nın batısında, başkent Bükreş'e yaklaşık 500 km uzaklıktaki Timişora şehrinde “Ecostaff” gönüllüleri tamamı plastik şişelerden oluşan bir köprü inşa etti. Timişora şehrinin içinden geçen, zamanında Osmanlılar tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Çevreci proje için plastik şişeden köprü inşa ettiler

Romanya'nın batısında, başkent Bükreş'e yaklaşık 500 km uzaklıktaki Timişora şehrinde “Ecostaff” gönüllüleri tamamı plastik şişelerden oluşan bir köprü inşa etti.

Timişora şehrinin içinden geçen, zamanında Osmanlılar tarafından inşa edilen ve taşımacılık için kullanılan Bega Kanalı, çevreci bir o kadar da ilginç bir eyleme sahne oldu. Çevreci projeleriyle kendinden söz ettiren Ecostaff Romanya tarafından yapılan tamamı plastik köprü halktan büyük ilgi gördü.

Dünyanın en büyük plastik şişe köprüsü olmaya aday yaklaşık 21 metre uzunluğundaki yapı görenleri hayrete düşürüyor. Normal bir betonarme köprüden farkı olmayan köprü, dengeli olması için yuvarlak iki halka şeklinde tasarlanmış. Köprünün zemini, merdivenleri hatta korkulukları dahi günlük kullandığımız su şişelerinden meydana geliyor. Köprüde şişe kapaklarıyla oluşturulan yazılarla, içlerine değişik renklerde sıvılar konulan ve renklerine göre özel kesilmiş şişelerle sanatsal bir açı yakalanmaya çalışılmış. Ziyaretçilerin düşüncelerini yazabileceği hatıra defteri ve yeni projeler için kullanılmak üzere yine plastik şişeden yapılma kumbara da unutulmamış.

104 BİN 502 ŞİŞE, SEKSEN GÜN

İki buçuk ayda Timişora ve çevre illerden toplanan kullanılmış plastik şişeler, toplamda beş yüz gönüllü yardımıyla son halini almış. Yapılan köprünün ağırlığı 7 ton. Şişeleri bir arada tutmak için birer metrekarelik demir kafesler kullanılmış ve şişeler bu kafeslerin içine yerleştirilmiş. Köprünün inşası 16 bin Euro'ya mal olmuş. Aynı anda 50'den fazla kişiyi taşıyabilen köprüde, kanalda gezinti yapan küçük kayıklar için geçiş tüneli de unutulmamış.

Proje lideri Radu Rusu Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonlarına, "Burada yapmak istediğimiz şey insanlığa plastik şişelerin dünyaya verdiği zararı gösterebilmek; buna dikkat çekebilmek. Bunu da yapabileceğimiz en büyük yapı ile göstermek istedik. Bir köprü inşa ettik. İnşa süreci gönüllüler ve proje ekibimizle birlikte, topladığımız ilk şişeden köprünün açılmasına kadar 80 gün sürdü. Tam olarak 104 bin 502 şişe kullandık." bilgisini verdi.

Rusu, "Köprüde kullanılan plastik şişelerin toplam ağırlığı 7 ton; ancak sadece Timişora'da aylık 40 ton plastik çöpe gidiyor." diyerek aylık bunun gibi 5 köprü yapılabileceğini belirtti. Ayrıca Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilmek için başvurduklarını da belirten Rusu, "Dünyanın en büyük plastik yapısı olmayı diliyoruz." diye konuştu.

Köprü 8 Ağustos’a kadar ziyaretçilere açık olacak.

CİHAN

Yorumlar