Cenevre’de, Ukrayna krizini çözmek için hazırlanan ortak bildiri kabul edildi

Ukrayna krizinin çözümü için Cenevre’de bir araya gelen Rusya, ABD, AB ve Ukrayna temsilcileri ülkede gerginliği düşürecek somut adımlar konusunda hazırladıkları ortak bildiriyi kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre’de, Ukrayna krizini çözmek için hazırlanan ortak bildiri kabul edildi

Ukrayna krizinin çözümü için Cenevre’de bir araya gelen Rusya, ABD, AB ve Ukrayna temsilcileri ülkede gerginliği düşürecek somut adımlar konusunda hazırladıkları ortak bildiriyi kabul etti.

Cenevre’nin Intercontinental Oteli’nde Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yi Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği’ni Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna’yı Dışişleri Bakan Vekili Andrey Deşitsa temsil etti. İkili ve dörtlü görüşmeler ise devam ediyor.

Müzakerelerle ilgili basına açıklamada bulunan Rus Bakan Lavrov, “Bildiriyi onayladık. 17 Nisan tarihli Cenevre Bildirisi’nde Ukrayna’daki gerginliğin önlenmesi ve vatandaşların güvenliğinin sağlanmasına yönelik ilk somut adımların atılması gerektiğini kabul ettik.” dedi.

Ukrayna’da krizin çözümü için yasadışı örgütlerin silahsızlandırılması, Rusya yanlısı gruplar tarafından ele geçirilen devlet binalarının iadesi, meydan ve sokak gösterilerinin sonlandırılması ve af ilan edilmesi çağrısı yapıldı.

Ukrayna bölgelerinin katılımıyla yeni anayasa yapımı sürecinde zaman kaybedilmeden bir diyalog sürecinin başlatılması talep edildi. Kiev, yerel yöneticilere daha fazla güç devri için çalışmalara başlayacak.

Rus bakana göre görüşmelerin en önemli sonucu, krizin Ukrayna halkı tarafından çözülmesi konusunda tarafların fikir birliğine varması oldu.

AGİT GÖZLEMCİ OLACAK

Görüşmelerin 7 saat boyunca ikili ve dörtlü yapı ile sürdüğü kaydedildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri anlaşmada altı çizilen konuların yerine getirilmesi için Ukrayna yönetimine ve yerel idarecilere yardımcı olacak.

Anlaşma çerçevesinde görüşmeler verimsiz geçerse Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların artırılması öngörülüyor.

Rusya, doğu ve güney Ukrayna’da yaşanan sorunun çözümü için federasyon yapısına geçiş ve tarafsız statü için anayasa değişikliği yapılmasını istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anayasa değişikliği olmadan Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilemeyeceğini ifade etti. Rus lidere göre, Viktor Yanukoviç halen görev başında iken seçimlere gidilemez.

KERRY: KİEV ANAYASA DEĞİŞİMİ İÇİN SÖZ VERDİ

Cenevre’de yapılan görüşmeler sonrasında basına değerlendirmede bulunan ABD Dışişleri Bakanı Kerry de anayasa değişimi konusunda Ukrayna yönetiminin garanti verdiğini söyledi. Kırım konusunu görüşmelerde ele almadıklarını, gündemin Ukrayna’da çatışmaların bir an önce durdurulması olduğunu belirten Kerry, “Kırım konusu unutulmadı. Orada anlaşmazlık sürüyor. Rusya’ya yaptırımlar da devam ediyor.” dedi. Cenevre’de sağlanan mutabakat çerçevesinde ilerleme sağlanmazsa Rusya’ya yönelik ek yaptırımların gündeme geleceği konusunda uyarıda bulunan Kerry, yapıcı tutumları nedeni ile Lavrov ve Deşitsa’ya teşekkür etti.

DEŞİTSA: UKRAYNA’NIN ASKERİ VE SİYASİ STATÜSÜNDE MUTABAKAT YOK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Deşitsa, Ukrayna’nın askeri ve siyasi statüsü konusunda Moskova ile anlaşmazlığın sürdüğünü söyledi. Moskova delegasyonunun görüşmelerde Kiev’in “bağlantısız statü” konusunu gündeme getirdiğini, bu konuda uzlaşmanın olmadığını belirten Deşitsa, ABD ve Avrupalı yetkililerin Kırım konusundaki tavırlarını desteklediklerini hatırlattı. CİHAN

Yorumlar