Cenevre’de Ukrayna krizine çözüm için müzakereler sürüyor

Ukrayna krizinin çözümü için Rusya, ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna temsilcilerinin katılımı ile Cenevre’de başlayan görüşmelerde yoğun müzakereler sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre’de Ukrayna krizine çözüm için müzakereler sürüyor

Ukrayna krizinin çözümü için Rusya, ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna temsilcilerinin katılımı ile Cenevre’de başlayan görüşmelerde yoğun müzakereler sürüyor.

Cenevre’nin Intercontinental Oteli’nde Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yi Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği’ni Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna’yı Dışişleri Bakan Vekili Andrey Deşitsa’nın katılımı ile başlayan görüşmelere ikili müzakere için ara verildi.

Lavrov ve Kerry yüzyüze ikili görüşme yaparak müzakere sürecini netleştirmeye çalıştı.

İkili görüşmenin ardından yeniden dörtlü görüşmeye geçildi. Tarafların bir belge üzerinde anlaşmaya çalıştığı kaydediliyor.

Rusya görüşmelerin Ukrayna’da yaşanan iç siyasi krizin çözümü ve tüm bölgelerin katılacağı anayasal bir değişiklik için yapıldığını savunuyor. Moskova’ya göre yapılacak anayasal değişiklikle federasyon yapısı kurulmalı ve Ukrayna’nın tarafsız yapısı anayasa ile kayıt altına alınmalı.

Ukrayna ise görüşmede anayasa değişikliği ve ülkenin iç meselelerinin görüşülmesini istemiyor. Batılı ülkeler görüşmeleri Moskova’nın yeni yönetimi tanıması olarak değerlendirirken, Lavrov, bunun olmayacağı itirazında bulundu.

Cenevre görüşmelerini değerlendiren Ukrayna Geçici Başbakanı Arseniıy Yatsenyuk ise herhangi bir ümitleri olmadığını, Rusya’nın hedefinin Ukrayna’yı istikrarsız hale getirmek olduğunu söyledi. Yatsenyuk, “Ben Rusya’ya inanmadığım için önemli bir sonuç beklemiyorum. Şu an Rusya sadece bir oyun oynuyor: çatışmaları şiddetlendirmek…” suçlamasında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bugün düzenlediği canlı soru cevap oturumunda, anayasal değişiklik yapılmadan Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılamayacağını söyledi. Viktor Yanukoviç’in halen Ukrayna’nın meşru cumhurbaşkanı olduğunu savunan Putin, “Ukrayna anayasasına göre meşru ve hayatta olan bir Cumhurbaşkanı varken yenisi seçilemez.” uyarısı yaptı.
CİHAN

Yorumlar