Cenevre sonrası Putin’den Batı ile ilişkilerde yumuşama sinyali

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Cenevre’de Rusya, ABD, AB ve Ukrayna’nın katılımı ile yapılan dörtlü görüşmede ilerleme sağlanması üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batıya yönelik söylemlerini yumuşattı.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre sonrası Putin’den Batı ile ilişkilerde yumuşama sinyali

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Cenevre’de Rusya, ABD, AB ve Ukrayna’nın katılımı ile yapılan dörtlü görüşmede ilerleme sağlanması üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batıya yönelik söylemlerini yumuşattı. Rus televizyonuna değerlendirmede bulunan Putin, Rusya ve Batı arasında ilişkilerin normalleşmesini engelleyecek herhangi bir gerekçe görmediğini söyledi.

Rus lider, “Biliyorsunuz, bu bize bağlı değil. Ya da sadece bize bağlı değil. Bu bizim ortaklarımıza bağlı. Ben ilişkileri normalleşmesi ve normal işbirliği için herhangi bir şey görmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Putin, 1 Ekim 2014’de göreve başlayacak NATO yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le ilgili düşüncelerini de açıkladı. NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen’le yaşanan gizli kayıt iddiaları ve yeni genel sekreterle ilgili ilişkilerine yönelik soruya yanıt veren Rus lider, “Bizim çok sıcak ilişkilerimiz var. Buna kişisel ilişkiler de dahil. Kendisi çok ciddi ve sorumlu bir insan. Bu yeni kapasite ile ilişkilerimizin nasıl gelişeceğini göreceğiz.” dedi.

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna’nın doğu ve güney bölgelerinde yaşanan kamu binalarını işgalle ilgili gelişmelerden Rusya’yı sorumlu tutuyor. Batılı ülkelerin suçlamalarını reddeden Putin, NATO’nun genişleme girişimlerini asla kabul etmeyecekleri savunması yapıyor.

Önceki gün canlı yayında vatandaşların sorularına cevap veren Putin, NATO yönetiminin daha önce doğuya doğru genişleme çabası olmayacağı yönündeki taahhütleri hatırlattı ve ittifakın Varşova Paktı ülkeleri, Baltık ülkeleri ve eski Sovyet ülkeleri ile büyüdüğü eleştirisi getirmişti.

“Bunu niçin yapıyorsunuz? Bunun anlamı ne? Bu ülkeleri günde mi tutuyorsunuz? Onlara birilerinin saldıracağını mı düşünüyorsunuz?” sorularını yönelten Putin, “Bu sizin işiniz değil. Halklar ve ülkeler kendi güveliklerinin metodu konusunda tercih hakkına sahip…” uyarısında bulunmuştu.

Askeri blokun Rusya sınırlarına doğru gelmesinin endişe ve soru işaretleri oluşturduğunu kaydeden Putin, “Biz de buna karşı bir kısım adımlar atmak zorundayız. Bu doğru, bunu kimse bize yalanlayamaz….” ifadelerini kullanmıştı.

NATO’nun genişlemesinin Rusya açısından “boğucu bir etkisi” olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Putin espri yaparak, “Biz herkesi boğarız, korkmayın.” şeklinde konuşmuştu. CİHAN

Yorumlar