Cemil Çiçek: (Teklifim) Anayasa'ya aykırı değil

TBBM Başkanı Cemil Çiçek, Engin Alan'ın yasama faaliyetlerine katılabilmesi için cezaevinden çıkmasını sağlayacak teklifinin geçici bir çözüm olduğunu söyledi. Cemil Çiçek, bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünmediğini ifade...

Google Haberlere Abone ol
Cemil Çiçek: (Teklifim) Anayasa'ya aykırı değil

TBBM Başkanı Cemil Çiçek, Engin Alan'ın yasama faaliyetlerine katılabilmesi için cezaevinden çıkmasını sağlayacak teklifinin geçici bir çözüm olduğunu söyledi. Cemil Çiçek, bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünmediğini ifade etti.

Moldova'daki temasları sırasında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Cemil Çiçek, isim vermeden BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in hüküm giydiği halde yasama faaliyetlerine katılabildiğini hatırlattı. Çiçek, "Çok adaletsiz bir durum var. Aynı konumda olan iki milletvekili biri yasama faaliyetine aktif bir şekilde katılıyor. Sayın Alan katılamıyor. Bunun düzeltilmesi, bu aykırılığın giderilmesi lazım. Bu geçici çözümdür, kalıcı çözümü Anayasa’da değişiklik yaparak bulabiliriz." dedi.

Anayasa'nın 14, 76, 83 ve 84 maddelerinin muhakkak değişmesinin gerektiğini ifade eden Çiçek, "Maalesef Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda anlaştığımız konular arasında en çok şikayet ettiğimiz bu maddeler yok. Onun için baştan beri söylüyorum ki, anayasal ve yasal sorunları demeç vererek çözemeyiz. Yanlış kuralları değiştirerek çözeriz. Yanlış kurallar Anayasa'da ve yasalarda durduğu sürece onun ortaya çıkardığı sorunları beyanat konusu yapmak suretiyle bir yere getirmemiz mümkün olmaz." ifadelerini kullandı.

Kesinleşmiş mahkeme kararı olduğu için yasa ile bunu değiştirerek bir durum ortaya çıkarmanın Anayasa’ya aykırı olacağı şeklindeki yorumlara katılmadığını ifade eden Çiçek, "Biz Anayasa’ya aykırı olmayan geçici bir düzenleme yaptık. Ama dediğim gibi geçici düzenlemedir. 24. Dönem Parlamentosu'nda böyle bir sıkıntımız var. Bu sıkıntıyı dönem sonuna kadar ortadan kaldırmak istedik. Ama köklü çözüm, demin söylediğim Anayasa maddelerinde değişiklik yapmayı gerektiriyor. Bu da Parlamento'nun görevidir. Yapabilirse ne âlâ, yapamazsa 25. Dönem'de daha başkaca sorunlar çıkar." şeklinde konuştu.

Bu konuyu Danışma Kurulu toplantılarında veya diğer görüşmelerde gündeme getirmeye çalıştığını ama netice alamadığını dile getiren Çiçek, "Ümit ederim bu defa bir sonuca bağlamış oluruz." dedi. CİHAN

Yorumlar