Cemaat-i İslami liderinin infazı, 90 dakika kala askıya alındı

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendiren Temyiz Mahkemesi, idam karırını Molla'nın infazına 90 dakika kala durdurdu.

Google Haberlere Abone ol
Cemaat-i İslami liderinin infazı, 90 dakika kala askıya alındı

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendiren Temyiz Mahkemesi, idam karırını Molla'nın infazına 90 dakika kala durdurdu.

Mahkeme, geçtiğimiz yıl, 1971 yılında Bangladeş’in bağımsızlık savaşında Pakistan’a yardım ettiği gerekçesiyle 3 milyon Bangladeş askerinin ölümünden sorumlu tuttuğu Molla hakkında idam kararı vermişti. İnfazın dün gece saat 00:01 de gerçekleşmesi beklenirken, yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, infazı ertelediğini duyurdu.

Cemaat-i İslami partisinin infazın gerçekleşmesi halinde korkunç sonuçlar doğuracağı uyarısını dikkate alan mahkeme heyeti, 65 yaşındaki Molla'nın infazı ile ilgili kararın Perşembe gününe ertelendiğini açıkladı.

Öte yandan, avukatların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin başgösterebileceğini ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Bu arada idamı destekleyen ve başkent Dakka’da toplanan binlerce kişi, kutlama yapmayı beklerken idam kararının askıya alındığını duyunca çok şaşırdı.

İdam kararı hakkındaki memnuniyetsizlik sosyal paylaşım sitelerinde dile getirilirken, bir çok cep telefonu kullanıcısına 'Molla öldü. Bangladeşte iç savaş çıktı.' şeklinde mesaj geldiği kaydedildi. Mesajları kimin gönderdiği bilinmezken, Bangladeş Telekomünikasyon Düzenleme Komisyonu'nun mesajı kimin gönderdiğini belirlemek için çalışma başlattığı ifade edildi.

ÜLKENİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYOR

İlk olarak 2010 yılında Başbakan Şeyh Hasina, 1971'de Pakistan'a karşı bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işleyen şüpheliler ile ilgili özel bir çalışma başlattı.

Hükümet, bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ile işbirliği yapan savaş suçu işlemekle suçlanan kişileri, 3 milyon askerin ölümünden sorumlu tuttu. Cemaat-i İslami partisininin önde gelen 6 mensubu hakkında çıkan idam kararı sonrası hükümetin, yaklaşan seçimlerde oy oranını artırmak için bu yola başvurduğu iddia ediliyor.

Ülke genelinde kanlı çatışmaların başgösterdiği protestolar sonucu son 1 ayda 100 kişi ölürken, kritik bölgelere polis takviyesi yapıldı. Molla’nın partisi ise kararın tamamen siyasi olduğunu ve yaklaşan seçimlerde muhalefetin güçsüzliştirilmesi için kampanya başlatıldığını duyurdu. Parti ayrıca, mahkeme kararının uluslararası insan hakları grupları taafından doğru bulunmadığını belirtirken, hükümet konuyu yalanladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Başbakan Hasina’ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği çağrısında bulundu. Molla geçtiğimiz şubat ayında savaş suçundan hüküm yemiş ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak Bangladeş anayasa mahkemesi, müebbet cezasını kaldırıp, ülke genelinde büyük kaosa yol açan Molla’nın idam edilmesi yönünde karar kıldı. CİHAN

Yorumlar