Çavuşoğlu'ndan rapora tepki: Türkiye’ye karşı var olan önyargılı bakış

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edilen 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nda dile getirilen ‘derin kaygıları’ üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu'ndan rapora tepki: Türkiye’ye karşı var olan önyargılı bakış

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edilen 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nda dile getirilen ‘derin kaygıları’ üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Çavuşoğlu, HSYK ve internet düzenlemesi konusundaki eleştiriler için ‘‘Türkiye’ye karşı var olan önyargılı bakış açısının açık bir örneği olmuştur’’ sözlerini kullandı.

    Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, 2013 Türkiye ilerleme raporu 153'e karşı 475 oyla kabul etti. Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten'in tarafından kaleme alınan ilerleme raporuna 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası yaşanan gelişmelere geniş yer verirken hükümetin tutumunun yargı bağımsızlığının ihlal ettiği belirtildi. Türkiye'nin Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığına dikkat çekilirken, HSYK içindeki son değişikliklerden 'derin kaygı' duyulduğu vurgulandı. Türkiye’nin yıllık İlerleme Raporu’nun AP’de kabul edilmesinden sonra AB Bakanlığı yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, gerçekleştirdikleri önemli reformların raporda yer alamamasından dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdi.

    Çavuşoğlu, ‘‘HSYK ve İnternet ile ilgili birçok AB üyesi ülkeyle paralellik arz eden kanun değişikliklerinin uygulamaya yansımaları dahi görülmeden eleştirilere maruz kalması, Türkiye’ye karşı var olan önyargılı bakış açısının açık bir örneği olmuştur. Kararda, son dönemde yürürlüğe giren ve özel yetkili mahkemeler olarak bilinen bölge ağır ceza mahkemelerini kaldıran ve temel hak ve özgürlükleri genişletici nitelikte ceza mevzuatına önemli değişiklikler getiren Beşinci Yargı Reformu Paketi’nin yer almadığı görülmektedir. Ayrıca, siyasi partilere devlet yardımının kapsamının genişletilmesi, seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propagandanın serbest hale gelmesi, nefret suçu ile ilgili düzenleme yapılması, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılmasına olanak tanınması, yaşam tarzına saygının güvence altına alınması gibi önemli düzenlemeler içeren ve demokratikleşme standartlarımızı çok daha ileri bir düzeye taşıyan, Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketinin uygulanmasına yönelik kabul edilen kanuna da yeterince yer verilmemişti.’’ sözlerine yer verdi.

    ‘BLOKAJLAR KALKMAZSA ELEŞTİRİLERİN SAMİMİYETİ ŞÜPHE DOĞURUR’

    Hükümet olarak reform kararlılığından ve AB sürecine bağlılığımızdan taviz vermelerinin asla söz konusu olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, siyasi blokajların kaldırılmasını isteyerek ‘‘Bu fasıllar açılmadığı sürece, yapılan eleştirilerin samimiyeti ve objektifliği milletimiz nezdinde şüphe doğurmaya devam edecektir. Türkiye-AB ilişkilerini somut ve hukuki bir zeminden çıkarıp sübjektif ve gündelik siyasi tartışmalara alet eden her çaba ve bu çabalara AB nezdinde verilen olumlu her karşılık Avrupa Birliği’nin güvenilirliğine zarar vermekte, kamuoyumuzun AB heyecanını azaltmaktadır.’’ dedi.

    ‘OBJEKTİF VE ADİL OLMAK ŞARTIYLA HER ZAMAN DİKKATE ALIRIZ’

    Avrupa halklarının iradesini temsil eden Avrupa Parlamentosu üyelerinin görüş ve değerlendirmeleri objektif ve adil olmak kaydıyla AK Parti Hükümeti tarafından tarafından her zaman dikkate alındığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘AP’nin, geçen yılki kararında olduğu gibi, bu sene de Türkiye’nin katılım sürecine verdiği desteği yinelediğini görmek memnuniyet vericidir.’’ değerlendirmesinde bulundu.

    GERİ KABUL ANLAŞMASINDA TÜRKİYE’YE YARDIM ÇAĞRISI

    AP kararında, Türkiye'nin stratejik konumu ve önemli bir bölgesel güç olduğuna vurgu yapıldığını kaydeden AB Bakanı Çavuşoğlu, ‘‘Türkiye ve AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşmasının önemine değinilerek, AB’ye bu anlaşmanın uygulanması için Türkiye’ye teknik ve mali desteğin tam olarak temin edilmesi yönünde çağrıda bulunulması da memnuniyet vericidir.’’ şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar