Çavuşoğlu: Türkiye'nin enerji faslının müzakereye açılmasını Rumlar engelliyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa için çok önemli bir enerji koridoru olduğunun Ukrayna-Kırım krizi zamanı öncesinde de teyit edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: Türkiye'nin enerji faslının müzakereye açılmasını Rumlar engelliyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa için çok önemli bir enerji koridoru olduğunun Ukrayna-Kırım krizi zamanı öncesinde de teyit edildiğini söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin enerji faslının müzakereye açılmamasında bir çelişki olduğunu AB’nin de kabul ettiğini belirterek bu enerji faslını da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bloke ettiğini kaydetti.

Çavuşoğlu KKTC Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye ile KKTC arasında imzalanan AB konularında işbirliği protokolünden sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Avrupa’nın özellikle Ukrayna-Kırım sorunundan sonra Rusya’ya doğalgaz ve enerji bağımlılığını ne kadar azaltabiliriz çalışması olduğunu bunun da tüm toplantılarda dile getirildiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Enerji kaynaklarının çeşitliliğini artırmak yani Avrupa’ya gelen enerji hatlarının çeşitliliğini arttırmak. Bu konuda Türkiye’nin rolünü kimse zaten göz ardı etmiyor. Türkiye doğalgaz kaynağı olmamasına rağmen büyük bir dağıtım merkezi olmuştur. Güvenli bir dağıtım merkezi olmuştur.” diye konuştu.

Burada özellikle balkan ülkelerinin de tehdit altında olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, müzakere sürecinin hızlandırılması ve ya AB’nin Genişleme Politikasına biraz daha ağırlık verilmesini AB yetkililerinin görüştüğünü belirtti.

Atina’daki gayri resmi dışişleri bakanları toplantısında da bunlar gündeme geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Burada bir de çelişki de var. Tüm bunlar konuşulurken sadece Ukrayna ve Rusya krizi zamanında değil daha öncesinde de Türkiye’nin Avrupa ve Türkiye için çok önemli bir enerji koridoru olduğu teyit edilmekle birlikte enerji faslının müzakereye açılmamasının bir çelişki olduğunu AB’de kabul ediyor. Bu enerji faslını da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bloke ediyor. Bunu da özellikle Atina ve Brüksel’de gündeme getirdik.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar