Çavuşoğlu: İnşallah Rum tarafı müzakere sürecini sulandırmadan çözüme gideriz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta Rum tarafının yeni müzakere dönemini sulandırmadan ortak açıklama temelinde en kısa zamanda bir çözüme gidilmesi temennisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: İnşallah Rum tarafı müzakere sürecini sulandırmadan çözüme gideriz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta Rum tarafının yeni müzakere dönemini sulandırmadan ortak açıklama temelinde en kısa zamanda bir çözüme gidilmesi temennisinde bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret eden Çavuşoğlu, "Referandumda da iki tarafın halkı da düşüncesini söyler ama biz Türkiye olarak hem sizin çalışmalarınızı destekliyor, hem de adada kalıcı, adil ve 2 kesimliliğe dayalı bir çözümü tam destekliyoruz.” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Türk tarafının daha sık görüşülmesi ve daha erken zamanda sonuç alınması görüşünde olduğunu ve bunu sık sık dile getirdiğini ancak karşı tarafın da bu düşünceye evet demesi gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu KKTC'de yaptığı bazı temaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti. AB Bakanı olarak ilk kez geldiği KKTC’ye daha önce değişik vesilelerle değişik zamanlarda gelip, çeşitli konularda çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, AB bakanı olarak hem Türkiye’nin AB sürecinin kolaylaşıp, hızlanması konusunda çaba sarf ettiklerini, hem de KKTC’nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalıştıklarını belirtti.

“ORTAK AÇIKLAMAYLA BAŞLAYAN SÜRECE TAM DESTEK VERİYORUZ”

11 Şubat’ta ortak açıklamayla başlayan müzakere sürecine tam destek verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Eroğlu’na, ortak açıklama temelindeki yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Çavuşoğlu, “Ucu açık bir müzakere değil, sizin açıkladığınız gibi 4 aşamalı ve sonuca varıcı bir müzakere olması konusundaki düşüncenizi destekliyoruz.” dedi.

Rum tarafının yeni müzakere dönemini sulandırmadan ortak açıklama temelinde en kısa zamanda bir çözüme gitme temennisinde bulunan Çavuşoğlu, "Referandumda da iki tarafın halkı da düşüncesini söyler ama biz Türkiye olarak hem sizin çalışmalarınızı destekliyor, hem de adada kalıcı, adil ve 2 kesimliliğe dayalı bir çözümü tam destekliyoruz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, çözüm olduktan sonra Kuzey Kıbrıs’ın da AB üyesi olacağına işaret ederek, bunun hukuki garantileri için de çalıştıklarını söyledi. AB uyumu için yapılan çalışmaların yanında, KKTC’ye de hem uzmanlık alanında, hem de projelerin desteklenmesi bakımından ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini belirten Çavuşoğlu, KKTC dışişleri bakanı ile de bir protokol imzalayacaklarını kaydetti.

EROĞLU: ANASTASİADİS SÜRECİ 2015 SONUNA SARKITMA DÜŞÜNCESİNDE

Eroğlu da kabulde yaptığı konuşmada Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in süreci 2015’in sonuna sarkıtma yönünde bir düşüncesi olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk halkı ile Rum halkının kısa zamanda bir anlaşmaya varılacağı inancı içinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu görüşme öncesinde yaptığı açıklamaya, Mevlüt Çavuşoğlu’nu AB Bakanı olarak KKTC’de ve Cumhurbaşkanlığı’nda görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “AB, bizim için önemli. Varılacak anlaşmanın AB birincil hukuku olması ve bazı kalıcı derogasyonlara ihtiyaç olduğu dikkate alınırsa, bu konuda da sizin desteğinize mutlaka ihtiyaç olacaktır.” dedi.

Kıbrıs sorununun, Kıbrıs Türk halkının ilelebet devam etmeyeceğine karar verdiği bir sorun olduğundan, müzakerelere başladıklarını kaydeden Eroğlu, müzakerelerin yürütülmesinde biraz zamana oynama taktiği mesajı verildiğine işaret etti. CİHAN

Yorumlar