Çatışmalar, Yemenlileri göçe zorluyor

Husilerin 2014'te meşru yönetime karşı ayaklanmasıyla başlayan süreç, ülkeyi çatışmalar girdabına sürükledi

Google Haberlere Abone ol
Çatışmalar, Yemenlileri göçe zorluyor
Yemen'de iki yıldır devam eden çatışmaların yaşadıkları bölgelere de sıçraması, Taiz vilayetinde yaşayanları göçe zorluyor.

Husilerin 2014'te meşru yönetime karşı ayaklanmasıyla başlayan süreç, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı birliklerin de müdahalesiyle ülkeyi çatışmalar girdabına sürükledi.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri olan Taiz'de iki ateş arasında kalan siviller, kentten göç ederek hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Bu kişilerden bir kısmı çareyi, çatışmalara sahne olan Es-Sayyar köyünden kaçarak El-Harbiyye Vadisi'ndeki mağaralara sığınmakta buldu.
AA muhabirine konuşan Ebu Haşim, 7 kişilik ailesini de alarak kaçtığını ve mağaralara sığındığını belirterek, "Evim ve çocuklarımdan başka bir şeye sahip değilim. Ailemden bazıları kentti terk etti, bazıları ise benim gibi burada yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor." dedi.

Stratejik öneme sahip olması dolayısıyla Husiler ve Salih yanlılarının hedefindeki Es-Silv ilçesi sakinlerinden Sena İbrahim de evlerinin yakınına füze atılması sonucu iki komşusunun hayatını kaybettiğini söyledi.

Çatışmaların şiddetini artırması ve sivillerin hedef alınması sebebiyle yaşadıkları bölgeyi terk etmekten başka çareleri olmadığını aktaran İbrahim, eşiyle yaya olarak yola çıktıklarını hamile olması sebebiyle büyük sıkıntılar çektiğini anlattı. İbarahim, bir gün süren yürüyüşlerinin ardından kendisini hastaneye ulaştıracak bir ambulans bulabildiklerini ifade etti.

Sayriyyeten köyünden Lebib Ahmed de akrabalarından 30 kişinin gece yarısı bölgeden kaçtıklarını, kendisinin de çatışmaların şiddetlenmesi üzerine eşi ve 4 çocuğunu alarak evini terk ettiğini dile getirdi.
Yerel Gözlemciler Ağının geçen hafta yayımladığı raporda, 2 milyon nüfusa sahip Taiz'de devam eden çatışmalar sonucu 21 bin 492 sivilin göç etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de Husiler ve onlara destek veren devrik Salih yanlılarıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Husiler ve Salih yanlıları sık sık sivil yerleşim yerlerine topçu atışıyla saldırılar düzenliyor.

Yorumlar