Çankaya Köşkü’nden Yeşiller’e mektup: AB sürecine desteğimiz sürüyor

Cumhurbaşkanlığı’ndan, Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu üyesi Fransız Milletvekili Helene Flautre’nin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) hükümetin yaptığı değişikliklere ilişkin gönderdiği mektuba cevap geldi.

Google Haberlere Abone ol
Çankaya Köşkü’nden Yeşiller’e mektup: AB sürecine desteğimiz sürüyor

Cumhurbaşkanlığı’ndan, Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu üyesi Fransız Milletvekili Helene Flautre’nin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) hükümetin yaptığı değişikliklere ilişkin gönderdiği mektuba cevap geldi. Yeşiller Grubu, Avrupa Birliği (AB) sürecinin desteklendiğinin de teyit edildiği ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Sözcüsü Ahmet Sever imzalı cevabın yazılmasından memnun olmakla birlikte, mektubun muhtevasından tatmin olmadıklarını ifade etti. Yeşiller, Gül’e gönderdikleri mektubun esasında HSYK hakkında olmasına rağmen cevapta tek kelime ile dahi bundan bahsedilmediğini vurguladı.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre’ye 11 Mart tarihinde cevap veren Çankaya Köşkü, AB sürecini hala kuvvetli şekilde desteklediğini savundu. Ancak Flautre’nin Gül’e “HSYK kanununu onaylamayın” çağrısı yaptığı mektubuna cevabında HSYK’dan hiç bahsetmedi, sadece internet kanununda yapılan değişikleri açıklama yoluna gitti.

Cihan’a konuşan Yeşiller Grubu kaynakları, Gül’ün mektuplarına cevap vermesinden memnun olduklarını ancak HSYK yerine internet kanunu ile ilgili yapılan değişikliklerle cevap verilmesine ve üst düzey yargı organında yapılan değişikliklerden hiç bahsedilmemesine şaşırdıklarını ifade etti. AP kaynakları, iki sayfalık cevap mektubunda savunulan değişikliklerin olumlu olmakla birlikte kanunun yasaklayıcı özünü değiştirmediğini vurguluyor. Yeşiller ayrıca Gül’ün müdahaleleri ile kısmen tadil edilen metnin bile Türkiye’nin internet hürriyetinde Kuzey Kore, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle anılmasını engellemeyeceğinde ısrar ediyor.

Flautre, 19 Şubat’ta Gül’e bir mektup yazarak HSYK kanununu veto etmesini talep etmişti. Flautre, mektubunda “Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Avrupa sürecini tehlikeye atmamak için imzanıza sunulan HSYK yasasını bu hali ile onaylamamanızı rica ediyorum. Kişiliğinizde Türkiye'nin tüm politik güçlerine demokrasiyi, Türkiye ve Avrupa Birliğinin geleceğini savunmaya davet ediyorum.” demişti. CİHAN

Yorumlar