Cammu Keşmir'deki çatışmalar

Bağımsızlık yanlısı hareketin liderleri, Hint delegasyonun ziyaretini boykot etti.

Google Haberlere Abone ol
Cammu Keşmir'deki çatışmalar
Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesine gelen Hint milletvekilleri, bağımsızlık yanlısı Keşmirlilerin tepkisiyle karşılaştı.

Bağımsızlık yanlısı hareketin liderleri Said Ali Şah Gilani, Mirvaz Umar ve Yasin Malik tarafından yapılan ortak açıklamada, Hindistan yanlısı siyasi partilerin temsilcileriyle görüşen Hint heyetinin ziyaretinin boykot edildiği belirtildi.

Gündemi açıklanmayan ziyarette herhangi bir amacın görülemediği kaydedilen açıklamada, "Parlamento delegasyonları aracılığıyla kriz yönetiminin bu sahte yolları, halkın kendi kaderini tayin etme hakkı meselesinde şeffaf ve samimi bir gündeme dayanan diyaloğun yerini alamaz" ifadesine yer verildi.

Hizbul Mücahidin örgütü liderlerinden Burhan Wani'nin temmuz ayında öldürülmesinin ardından düzenlenen protestolara halen devam eden Keşmirliler ise Hindistan'ın dayattığı barışı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Protesto katılımcılarından Iştiyak Ahmed Sofi, "Buradaki barışı kim bozdu? Bu bizim istediğimiz barış değil, bu işgal, kölelik. Mücadelemizi bırakmamızı, onların koşullarında bizim siyasi taleplerimize cevap vermeden normalliğin geri gelmesini istiyorlar" dedi.

Güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 73 kişi hayatını kaybetmiş, 2 binin üzerinde sivil ve bin 600 civarında güvenlik görevlisi yaralanmıştı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi, şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar