Cameron'a İkinci Şans

İngiltere Birleşik Kraliyetliğinde dün gerçekleşen genel seçimlerde, Muhafakazar Parti yarışı önde götürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Cameron'a İkinci Şans

Labour Ed Miliband ve  Con David Cameron  arasında gerçekleşen zorlu seçimin kazananını David Cameron gibi görünüyor.

Türkiye saatiyle gece 00.00'da kapanan sandıkların sayımına geçildi. İngiltere'nin önde gelen televizyon kuruluşları BBC, ITV ve SKY News'in NOP/MORI araştırma şirketine yaptırdığı exit poll (sandıkta oy kullananlarla yapılan anket ) sonuçlarına göre, Muhafazakar Parti seçimlerden birinci parti olarak çıkacak ancak tek başına iktidar olamayacak. Bu noktada Muhafazakar Parti'nin koalisyon ortağı Liberal Demokratlarla yeniden bir hükümet kurma ihtimali doğabilecek.

BBC'nin sandık çıkış anket sonuçlarına dayanarak verdiği habere göre, Muhafazakar Parti 316 sandalyeyi alabilse de mutlak çoğunluk olan 323'e ulaşamayacak. İşçi Partisi'nin tahminlerinin aksine milletvekili sayısının 19 sayı düşerek 239 olacak. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın sadece 10 milletvekili çıkaracak.

Seçimin kaderini belirleyecek parti olarak görülen İskoçya Ulusal Partisi'nin ise çıkaracağı milletvekili sayısının anketlerde belirtilen 52'nin aksine 58'e ulaşabileceğine işaret ediliyor.

Birleşik Krallık'ta genel seçimlerle birlikte yerel seçimlerin de yapılıyor olmasından dolayı oyların sayımının yavaş sürdüğü bu nedenle sonuçların açıklanmasının öğleden sonrayı bulması düşünülüyor.

Son Seçim Sonuçlarına 

SEÇİMLER NEDEN PERŞEMBE GÜNÜ YAPILIYOR?

Dünyanın bir çok yerinde pazar günü yapılan seçimler İngiltere'de haftasonunun aksine perşembe günü yapılıyor. Seçimlerin perşembe günü yapılmasıyla ilgili herhangi bir yasa ya da zorunluluk bulunmasa da İngiltere'de seçimlern perşembe günü yapılmasının iki nedeni var. Bunlardan ilki haftalıklarını cuma günü alan işçilerin haftasonu alkol alarak sandığa gitmelerini engellemek. İkincisi ise birçok yerde perşembe günü dükkanların erken kapanmasıyla esnaf ve çalışanların oylarını rahatlıkla kullanmasını sağlamak.

Yorumlar