Büyükelçi Fakılı, Kaposvar Belediyesini ile Üniversitesini ziyaret etti

Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz Kaposvar belediye başkanlığı ve Kaposvar Üniversitesi'ni ziyaret etti.Belediye Başkanı Szita Károly, geçtiğimiz aylarda Macar Başbakanı...

Google Haberlere Abone ol
Büyükelçi Fakılı, Kaposvar Belediyesini ile Üniversitesini ziyaret etti

Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz Kaposvar belediye başkanlığı ve Kaposvar Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Belediye Başkanı Szita Károly, geçtiğimiz aylarda Macar Başbakanı Viktor Orbán'ın resmi bir heyeti ile İstanbul ve Ankara'yı ziyaret ettiklerini, birçok protokol imzaladıklarını hatırlatıp, "Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın konutunda Başbakanımız Sayın Viktor Orbán'ın ve sizlerinde bulunduğu akşam yemeğinde Sayın Erdoğan, Sayın Orbán'dan Budapeşte'de Türklerin ve Müslümanların kullanacağı cami yapılmasını istedi. Sayın Orbán'da orada olumlu cevap vererek 'Buyurun hemen başlayın' dedi. Bu konu iki millet arasındaki ilişkileri daha da güçlenmesine vesile olacaktır. Kaposvár'da maalesef Türk eseri bulunmamakta." dedi.

Büyükelçi Fakılı ise, iki Başbakanın Ankara'daki bu kararlaştırdıkları konuyu ehemmiyetle takip ediyoruz. Bu konu benim omuzumda da büyük bir sorumluluk ve onurdur. Macar makamlarının desteği ile çalışmalarımız sürüyor. Üsküdar heyetinin ziyaretlerinde Kaposvár'da olmaktan büyük onur duyarım. Ortak tarihimiz ile ilgili tarihi yapıları birlikte onarıyoruz." dedi.

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise Belediye Başkanı Károly'ı organize ettikleri, Macar Bilimler Akademisi Üyesi Prof.Dr.Dr.h.c. György Hazai'nin Budapeşte'de 'Türk Dilinin Dünü Bugünü, Türk Macar Dili Ortak Yapısı ve İlişkileri' konusunda vereceği seminere davet etti.

Heyet daha sonra Kaposvár Üniversitesine geçip Rektör Prof.Dr.Ferenc Szavai, PhD.DSc ve Genel Sekreter Lehőcz Gábor'ile görüştü. Rektör Szavai, üniversitesinde 4 fakültede 3040 Macar ve yabanı öğrenci ile 350 öğretim görevlisiyle hizmet verdiklerini, yeni kurdukları İslam Bilimleri Fakültesi ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi arasındaki işbirliğini ve hoca değişimini güçlendireceklerini aktardı. Rektör Szavai, "Bu yıl içerisinde 'İslam Finans Sistemleri' konusunda konferans organize edeceğiz. Türkiye'deki işbirliğimizin oluşmasında desteklerini ve katkılarını her daim yanımızda hissettiğimiz Fahri Konsolos ve Üniversitemizin Uluslararası Temsilcisi Sayın Osman Şahbaz'a teşekkür ediyorum." dedi.

Büyükelçi Fakılı ise, Kaposvár'a bu ilk ziyareti olduğunu vurgulayıp, "Türkiye'mizin köklü ve başarılı Marmara Üniversitesi ile kardeş işbirliği ilişkisinin olması çok kıymetli ve değerlidir. Bu hususta yapılacak çalışmaları desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ'un İstanbul'da imzaladığı kardeş üniversite protokolünü , Rektör Prof.Dr. Ferenc Szavai de bu görüşmede imzalayarak Büyükelçi Şakir Fakılı'ya teslim etti. Protokol İstanbul Kemerburgaz Üniversitesine iletilmek üzerede Fahri Konsolos Osman Şahbaz'a verildi. CİHAN

Yorumlar