Büyük Koalisyon’un önündeki ‘büyük’ görevler

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), Büyük Koalisyon’un büyük meseleleri çözmek için kurulmuş bir koalisyon olduğunu, hükümet anlaşmasını ise "Almanya’nın geleceğini tasarlamak için iyi bir anlaşma" olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Büyük Koalisyon’un önündeki ‘büyük’ görevler

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), Büyük Koalisyon’un büyük meseleleri çözmek için kurulmuş bir koalisyon olduğunu, hükümet anlaşmasını ise "Almanya’nın geleceğini tasarlamak için iyi bir anlaşma" olarak değerlendirdi. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, "Önümüzdeki dört yılın Almanya için iyi yıllar olması için çok büyük bir şansımız var." derken, hükümet ortaklarından SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de bu ittifakın ülke yararına olduğu mesajı verdi.

Sayı olarak baktığımızda 631 üyesi olan Federal Meclis’te 504 sandalye ile‘muhalefet azınlık hakkı’ tartışmalarının yapılmasına sebep olan bir ezici çoğunluğa sahip. Hem Federal Meclis’te büyük çoğunluk, hem Eyaletler Temsilcileri Meclisi’nde (Bundesrat) yasaların onaylanması için yeterli çoğunluk mevcut olduğu için ülke tarihindeki bu Büyük Koalisyon’dan beklentiler de büyük.

Dünyadaki gelişmelerden Euro krizine, eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliğinin kaldırılmasından yenilenebilir enerjiye geçiş ve demografik değişimin beraberinde getirdiği sorunlarına kadar birçok çözüm bekleyen alanlarda adımlar atılması gerekiyor. Bu bakımdan "Almanya’nın geleceğini şekillendirmek" için yola koyulan bu hükümetin nasıl bir iş çıkaracağı merakla bekleniyor.

Meselenin diğer yönü ise ortaklar arasındaki rekabet. Merkel her ne kadar ‘adil bir anlaşma’dan söz etse de Gabriel’in 2017 yılındaki genel seçimler için puan toplamasına yardımcı olmak istemez. Hükümet anlaşmasını üyelerin onayına sunarak bir riski göze alan Gabriel, yüzde 75’lik bir başarıyla elini güçlendirmiş gözüküyor.

Bakanlık paylaşımında da Sosyal Demokratlar karlı gözüküyor. CDU’nun elindeki maliye ve içişleri bakanlıkların karşısında SPD’nin yönetimindeki enerji alanını kendine alan ekonomi ve dışişleri bakanlıkları. Sosyal ve çalışma bakanlığı da SPD’de. Bu bakımdan Büyük Koalisyon’un çalışmalarında Sosyal Demokratların rengi de bariz şekilde belli olacağa benziyor.

Ancak bunu SPD’nin kendi yararına çevirip çeviremeyeceği muallakta. Hatırlanacağı gibi 2005-2009 yılları arasında da Büyük Koalisyon kurulmuş, 2005’de yüzde 34,2’lik oy oranı ile yüzde 35,2 oy alan Birlik Partileri ile göz hizasında olan SPD, 2009’daki seçimlerde ise yüzde 23 ile tarihinin en düşük oyunu almıştı. Önümüzdeki dört yıl içindeki başarılar haliyle ‘büyük gemi’nin kaptanı Merkel’in hanesine yazılacak, sorunlar çıkınca ilgili bakandan hesap sorulacak.

Ülke tarihindeki ilk Büyük Koalisyon, 1966 yılında Siyah-Sarı hükümetinden FDP’nin çekilmesinden sonra ‘geçici çözüm’ olarak kurulmuştu. Bu ortaklık üç yıl sürmüş, 1969’daki seçimlerde Birlik Partileri istedikleri mutlak çoğunluğa ulaşamamıştı. FDP ile ortaklık yapan SPD, bugün doğumunun 100.yıldönümü kutlanan Willy Brandt ile ‘ilk Sosyal Demokrat Başbakanı’ çıkarmıştı. CİHAN

Yorumlar