Büyük Koalisyon, muhalefete daha fazla konuşma hakkı verecek

Almanya'da müstakbel Büyük Koalisyon hükümetinin anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etmesi ve muhalefetin güçsüz kalması tartışmaları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Büyük Koalisyon, muhalefete daha fazla konuşma hakkı verecek

Almanya'da müstakbel Büyük Koalisyon hükümetinin anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etmesi ve muhalefetin güçsüz kalması tartışmaları devam ediyor. Muhalefet partilerinden Yeşiller ve Sol Parti, başta Meclis Araştırma Komisyonu kurulması olmak üzere demokratik sistemin işleyişini kontrol etmek için muhalefetin haklarının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor.

Koalisyonu kurması beklenen Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise ilk adımı atarak muhalefet partilerine Meclis’teki bütün tartışmalarda konuşmaların yüzde 25’inin verileceğini açıkladı. Birlik Partileri adına açıklama yapan Parlamento İdari Sorumlusu Michael Grosse- Brömer, bazı istisnai durumlarda da muhalefetin söz hakkının yüzde 32’ye çıkacağını belirtti.

Şu anki uygulamaya göre partiler Meclis çoğunluğuna göre kürsüden konuşma hakkı süresi elde ediyor. Bu durumda Sol Parti ve Yeşiller’in birlikte yüzde 20’lik bir haklarının olması gerekiyor. Büyük koalisyon ortaklarının teklifine sıcak bakmayan Yeşiller, parlamenter sistemin işlemesi için sadece konuşma değil, iktidarın konuşmasından sonra karşı konuşmanında garanti altına alınmasını istiyor.

Yeşiller Parlamento İdari Sorumlusu Britta Hasselmann, “Kamuoyu, gelecek dört yıl büyük koalisyonun kendi aralarındaki iyi niyet konuşmalarıyla sıkılmamalı. İşleyen bir parlamento olmalı." dedi. Federal Meclis Araştırma Komisyonu için Meclis’in en az yüzde 25’inin desteği gerekiyor. Büyük Koalisyon yönetmeye başladığında Yeşiller ve Sol Parti yüzde 25’e ulaşamıyor.

CDU ve SPD’nin bu konuda düzenleme yapıp azınlık kalan muhalefetin haklarını güçlendirip güçlendirmeyeceği bilinmiyor. CİHAN

Yorumlar