Bulgaristan’daki Suriyeli mülteciler, yeni kamplarına taşındı

Bulgaristan’da çadırlarda yaşayan Suriyeli mülteciler, havaların soğumasıyla Harmanli’deki yeni merkeze taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan’daki Suriyeli mülteciler, yeni kamplarına taşındı

Bulgaristan’da çadırlarda yaşayan Suriyeli mülteciler, havaların soğumasıyla Harmanli’deki yeni merkeze taşındı. Cihan Haber Ajansı (Cihan), mültecilerin yaşam mücadelelerini yeni merkezde görüntüledi.

Bulgaristan’a genellikle illegal yollardan giriş yapan Suriyeliler nedeniyle mülteci merkezleri kapasitelerini doldurdu. Harmanli’deki merkezin kapasitesi 450 iken, bin 600 mülteci furgonlarda yaşıyor.

Daha önce askeri kışla olarak kullanılan Harmanli Mülteci Kampı Müdürü Jelyü Jelev, mültecilerin iç düzeni bozmalarından, eşyaları korumamalarından ve çevre temizliğine önem vermemelerinden şikâyetçi.

SICAK ÖĞLE YEMEĞİ

Devlet yardımıyla üç öğün yemek dağıtıldığını aktaran Kamp Müdürü, sadece öğle yemeklerinin ısıtılmış olarak verildiğini söyledi. İçme suyunun da karşılandığını aktaran Jelev, "Merkeze elektrik bağlandı, içme suyu da getirdik. Havaların soğuk olmasıyla elekrtikli soba temin ettik. Mülteciler için bir de küçük market var. Birçok mülteci ise fiyatların daha ucuz olmasını istiyor." sözlerini sarf etti.

Mültecilerin Müslüman olmasından rahatsız olmadıklarını belirten Jelev, "Dini ayrımcılık yapmıyoruz, önemli olan insan olmaları. Ayrıca kendi ibadetlerini rahatlıkla yapabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Kampta mescit de yapılabileceğini söyleyen Jelev, Kurban Bayramı’nda Kırcali ve Haskovo müftülüklerinden büyük miktarda kurban eti dağıtıldığını ve mültecilerin memnun kaldıklarını açıkladı.

24 SAAT SAĞLIK HİZMETİ

Kampta mültecilere yönelik 24 saat hizmet veren bir de sağlık merkezi mevcut. Ücretsiz muayene yapılan sağlık merkezinde, ilaç dahi temin ediliyor. Acil durumlar için bir ambulans var.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakında bir de doktor geleceğini açıklayan Jelev, mültecilere Bulgaristan vatandaşları gibi sahip çıktıklarını söyledi.

Harmanli Mülteci Kampı Müdürü, yakında Suriyelilere mülteci statusü verileceğini ve normal vatandaş gibi apartman dairelerinde yaşamına devam edebileceklerini aktardı.

PYD PROPAGANDASI YAPILIYOR

Harmanli kentindeki mülteci kampına sığınan Suriyeliler, her gün bir araya toplanarak PYD bayrağıyla slogan atıyor. İsmini vermek istemeyen Suriyeli bir vatandaş, her gün akşama doğru bir araya gelerek PYD bayrağıyla kamp meydanında toplandıklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar