Bulgaristan'da erken seçim ufukta göründü

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH), Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminin ardından teknokratlar hükümetinden desteğini çekmesiyle ufukta erken seçim görüldü. Hükümete destek veren Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), Temmuz...

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'da erken seçim ufukta göründü

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH), Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminin ardından teknokratlar hükümetinden desteğini çekmesiyle ufukta erken seçim görüldü. Hükümete destek veren Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), Temmuz ayı sonunda erken seçime gidilmesini istedi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH, AP seçimlerinin ardından Plamen Oreşarski'nin teknokratlar hükümetinin iktidar dönemini tamamlayamayacağı hükmüne vardı. HÖH lideri Lütvi Mestan’ın açıkladığı konsepte göre, kabine istifa etmeli, geçici bir teknokrat hükümeti kurulmalı ve bu yıl erken seçime gidilmeli.

SOSYALİSTLER TEMMUZ AYINDA SEÇİME GİDİLMESİNİ İSTİYOR

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Başkanı Sergey Stanişev, Temmuz ayı sonuna kadar erken seçimlerin yapılmasının ülke için en iyi seçenek olduğunu belirtti. Partinin olağan kongresinde konuşan Stanişev, halkın bir an önce yeni bir hükümet oluşumu için sandık başına gitmesini talep etti. Parlamento desteği ve siyasi iradeden yoksun bir hükümetin tek başına sorumluluk taşımasının uygun olmadığına değinen Stanişev, krizden en doğal çıkış yolun başbakan ve bakanların istifalarını vermesi olduğunu açıkladı. Bunun, gensoru önergesinden sonra hemen olması kamu yararına olacağını kaydeden Stanişev, halkın yenilik için hangi partiye olursa olsun mutlaka oy vermesi gerektiğini savundu.

BSP ile Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) desteklediği hükümet, 25 Mayıs'ta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra istikrarsızlık sinyalleri vermeye başlamıştı. HÖH, Plamen Oreşarski hükümetinin iktidar dönemini tamamlayamayacağını ve kabinenin istifa ederek, geçici bir teknokrat hükümeti kurulması için girişim başlatılmasını istemişti.

Erken seçim kararının, yönetimin kötü olduğu anlamına gelmediğine de değinen HÖH lideri Lütvi Mestan, bunun siyasal bir sorumluluk ve yeni bir yönetim formülü arayışı olduğunu aktardı. Avrupa seçimlerinin heyecanlanmaya yol açmaması gerektiğini de söyleyen Mestan, birinci ve ikinci olan partilerin siyasal gücünün ne kadar kazandıklarıyla değil, ne kadar daha az kaybettikleriyle ölçüleceğini söyledi.

BSP’nin AP seçimlerinde 500 binden, GERB’in ise 400 binden fazla oy kaybettiğini vurgulayan HÖH lideri, bir yıl öncesine kıyasla bütün partilerin toplam oylarıyla karşılaştırıldığında Reformcu Blok’un ise iki misli oy kaybına uğradığını aktardı. AP seçimlerinin birçok soru işareti yarattığını ifade eden HÖH lideri, bu soruların cevaplarını bulmak siyasal partilere düştüğünü, fakat hiçbir partinin yalnız kendi gücüyle bir çözüm bulamayacağından dolayı şimdi diyalog zamanı olduğunu belirtti.

“SİYASETTE NASIL GİRECEĞİN DEĞİL, NASIL ÇIKACAĞIN ÖNEMLİ”

Başbakan Oreşarski ile görüşme yaptığını aktaran Mestan, Başbakanın olgun davranışlarından ve sorumluluk duygusundan etkilendiğini söyledi. Bunun, iktidarın nasıl kendi başına bir amaç yapılamayacağına dair örnek teşkil ettiğini söyleyen Mestan, “Siyasette kemale ermişliğin ölçüsü, siyasete nasıl girdiğin değil, nasıl çıkacağındır.” sözlerini kullandı. Kabinenin hemen istifa etmesi seçeneğinin de görüşüldüğünü aktaran HÖH lideri, bunun istikrarı bozacağı için ele alınmadığını kaydetti. Güçlü bir idare formülünün bulunmasının kamunun menfaatine olacağını ifade eden Mestan, şimdi siyasal senaryo yapmanın zamanı olmadığını, senaryoyu seçmenlerin yazacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar