Bulgaristan'da DOST partisinin tescili onaylandı

Yüksek Temyiz Mahkemesi, etnik temelli bir parti olduğunu iddiasıyla DOST'un tescilini onay vermeyen Sofya İl Mahkemesinin kararını bozdu

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'da DOST partisinin tescili onaylandı
Bulgaristan'da Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin tescili onayladı.

Temyiz Mahkemesi, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin ihraç edilen eski Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın kurduğu DOST partisi ile ilgili kararını açıkladı.

Temyiz Mahkemesi, etnik temelli bir parti olduğunu iddiasıyla DOST'un tecilini onay vermeyen Sofya İl Mahkemesinin kararını bozdu. Üst mahkeme, gerekçeli kararında, DOST’un dini veya etnik temelli bir oluşum olduğunu gösteren herhangi bir kanıta rastlanmadığını belirtti.

Parti lideri Mestan, Bulgaristan Ulusal Radyosuna yaptığı açıklamada, "Partimizin yasal tescili Bulgaristan için iyi bir haber." dedi. Karar sayesinde Bulgaristan yargısının güven tazelendiğini ifade eden Mestan, "Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşları için siyasi meydan herkese açıktır. Bu ülkedeki soydaşımızın oyu sadece bu veya şu partiye ait olabileceğini ileri sürmek yanlıştır." diye konuştu.

Mestan, DOST partisinin Bulgaristan'da 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avrupa-Atlantik değerlerini net bir şekilde savunan bir adaya destek verebileceğini dile getirdi.
DOST lideri Mestan, HÖH'ün 2,5 yıllığına genel başkanlığını yapmıştı. Rus uçağın düşürmesinin ardından parlamentoda Türkiye ve NATO'yu destekleyen bir konuşma yapan Mestan, partinin onursal başkanı Ahmet Doğan'ın tepkisi ile karşılaşmış, ardından partiden ihraç edilmişti.

Yorumlar