Bu ülkede her şey olabilir

İngiliz Economist dergisi, belirsizliğin hakim olduğu Türk siyasetinde her şeyin mümkün olabileceği yorumunu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Bu ülkede her şey olabilir

Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının internete sızdırılmasını Başbakan'ın 'alçakça bir saldırı' olarak niteleyip bu olayın arkasında Fethullah Gülen'in olduğunu ima ettiğini vurgulanan yazıda, Erdoğan'a göre, Gülen'in 30 Mart'taki seçimlerden önce onu koltuğundan etmeyi amaçladığını yazdı.
Başarabilecekler mi? diye soran dergi şöyle devam etti: "Tüm ülkeyi sarmalayan bu belirsizlik için alışıla gelmiş ihtiyatlı Batılı diplomatlar bile "her şeyin mümkün olabileceğini" söylüyor. Erdoğan yolsuzluk soruşturmasının Gülen'in de içinde olduğu bir yabancı komplo olduğunu iddia ediyor. Ancak bomba gibi patlayan kasetler birçok insanın aklında şüpheler bıraktı. En az 2 milyon Türk bu kayıtları dinledi. İstanbul'da feribottaki bir kadın bu kayıtları sesli olarak diğer yolculara dinletti. Binlerce gösterici sokaklara çıkarak hükümeti istifaya çağırdı. Daha fazla protestoların olması beklenirken bu gösterilerin geçen yılki Gezi Parkı protestolarındaki şiddetin yaşanması endişelerini doğuruyor. Ülkenin hoşnut olmayan Kürtleri de gösteri yapmakla tehdit ediyor."
Yazıda bugüne kadar Erdoğan'ın bütün bunlara yanıtının Gülen'in idaresinde olduğu düşünülen binlerce emniyet görevlisinin yerini değiştirmek olduğuna dikkat çekilirken, internet kullanımına kısıtlama getiren yasayı geçirerek hükümete hakimler ve savcılara yönelik daha geniş kontroller verdiğini ayrıca MİT'in gücünün genişletildiği de vurgulandı. 
Dergi, Erdoğan'ın bu kısıtlamaları Gülen'in "Paralel Devleti'ne" karşı alınmış olduğunu söylese de bir çoklarının bu yasaları Başbakan'ın kendi kontrolünü sağlamlaştırmak, daha fazla ses kaydının sızdırılmasını durdurmak ve kendini ve ailesini herhangi bir kovuşturmadan korumak için yaptığını düşündüğü yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eleştirilere rağmen tartışmalı internet yasasını onayladığına dikkat çekilirken Erdoğan'ın başkanlık hayallerinin AKP'nin mart ayındaki seçimlerde iyi bir sonuç çıkarmayacağı sürece elde edilemez görüşüne yer verildi.

ERDOĞAN'IN YERİNE KİM GELECEK?

Economist yazısını şöyle noktaladı: "Erdoğan'a yakın AK Parti üyeleri en azından Erdoğan'ın yerini değiştirmenin vakti olup olmadığına karar verebilirler. Cumhurbaşkanı Gül, olası bir halef olarak veriliyor. Diğeri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tertemiz bir saygınlığı var. Ancak daha büyük bir soru Erdoğan'ın nerede duracağı. Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz hafta Başbakan'a "helikoptere bin ve ülkeyi terk et" diye çağrıda bulundu

Yorumlar