Brezilya’da yüksek mahkemeye siyahi başkan aranıyor

Brezilya’nın en yüksek yargı kurumu olan Federal Yüksek Mahkeme’ye başkanlık eden Joaquim Barbosa, erken emeklilik talep ederek devlet başkanına istifasını sundu. Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet yargılaması olarak bilinen...

Google Haberlere Abone ol
Brezilya’da yüksek mahkemeye siyahi başkan aranıyor

Brezilya’nın en yüksek yargı kurumu olan Federal Yüksek Mahkeme’ye başkanlık eden Joaquim Barbosa, erken emeklilik talep ederek devlet başkanına istifasını sundu. Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet yargılaması olarak bilinen 'mensalao' davasında önemli kararlara imza atan Barbosa’nın istifası ülkede polemiğe yol açtı.

Eski Devlet Başkanı Lula da Silva döneminde, ırkçılığa karşı sembolik bir isim olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme üyeliğine atanan ve son iki yıldır mahkeme başkanlığını yürüten Barbosa, Lula’nın partisine mensup etkili isimlerin yer aldığı yolsuzluk davasında önemli kararlara imza atmıştı. Brezilya’nın ilk siyahi mahkeme başkanı olarak tarihe geçen Barbosa, on yıl süren yargı sürecinin ardından ülkenin önemli politikacı ve işadamlarını cezaevine gönderen yargı sürecinde raportör olarak görev aldı.

Sert tavırları ve keskin sözleriyle dikkat çeken mahkeme reisi, yargı sürecinde diğer üyeler ve sanık avukatlarıyla sürekli çatışma yaşadı. Politik baskılara ve iktidara yakın medya organlarının başlattığı linç kampanyasına rağmen yürütülen davayı sonuna kadar götüren Barbosa, ülkede adalet mekanizmasının yerleşmesine katkıda bulunan sembol isimlerden biri olarak görülüyor. Öte yandan Barbosa’nın istifasının mensalao dosyasını yeniden gündeme getirebileceği ve mahkumların çıkarılması için çalışma başlatılacağı öngörülüyor.

59 yaşında olan ve kanunlar gereği 70 yaşına kadar koltukta kalma hakkı bulunan Barbosa’nın istifa kararı meslektaşlarını ve politikacıları şaşırttı. İktidar dışında tüm muhalefet liderleri ve diğer yargı mensupları tarafından görevini başarıyla yürüttüğü ifade edilen Barbosa, Brezilya’da siyahi vatandaşların ülke yönetimine entegrasyonunda başarılı bir örnek olarak gösteriliyor. Bu sebeple Devlet Başkanı Dilma Rousseff tarafından yeni atanacak mahkeme başkanının da siyahi bir isim olması bekleniyor.

Jacquim Barbosa, 2013 yılında Times dergisi tarafından hazırlanan dünyanın en etkili isimleri listesinde yer alıyor. Ayrıca BBC tarafından hazırlanan başka bir araştırmada ise Brezilya’da en çok konuşulan 10 isimden birisi olarak gösteriliyor. CİHAN

Yorumlar