Brezilya'da ilk resmi Türk günü kutlandı

Brezilya'nın metropol şehri Sao Paulo'da, 29 Mayıs tarihi, Türk günü olarak kabul edildi. Söz konusu tasarının yasalaşmasının ardından belediye meclisinde düzenlenen törenle ülkedeki ilk resmi kutlama yapıldı.Açılışını meclis başkan...

Google Haberlere Abone ol
Brezilya'da ilk resmi Türk günü kutlandı

Brezilya'nın metropol şehri Sao Paulo'da, 29 Mayıs tarihi, Türk günü olarak kabul edildi. Söz konusu tasarının yasalaşmasının ardından belediye meclisinde düzenlenen törenle ülkedeki ilk resmi kutlama yapıldı.

Açılışını meclis başkan vekilinin yaptığı törene ülkede yaşayan Türk vatandaşların yanı sıra Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosu, Amerika ve Belçika ülkelerinin konsolosları, Brezilyalı meclis üyeleri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile medya mensupları katıldı. İki ülkenin marşlarının okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçilen oturumda ayrıca Türkiye'nin ticari ateşeliği de bir sunum yaptı. Sunumlara ek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı Türkiye tanıtım görseli ile THY'nin Brezilya için hazırladığı promosyon videosu gösterildi.

Yasalar çerçevesinde yer bulan Türk günü vesilesiyle ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenirken meclis oturumunda bir araya gelen karar vericiler Türk günü hakkındaki değerlendirmelerini paylaştılar.

Konsolosluk adına konuşan Sao Paulo Başkonsolosu Mehmet Özgün Arman, iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkinin son on yılda büyük bir artış gösterdiğini, bu ilişkilerin önemli bir gelecek vaadettiğini, meclis bünyesinde yılda bir kez gerçekleşecek Türk günü kutlamasının çok isabetli bir karar olduğunu ve bu uygulamadan iki ülke ilişkilerini güçlendirme adına maksimum derecede istifade edilmesi gerektiğini ifade etti.

Oturuma başkanlık eden meclis üyesi Antonio Donato, Türk kültürünün Sao Paulo eyaleti için sahip olduğu öneme ve burada yaşayanların kültür zenginliğine yapacakları katkıya işaret etti.

Yasanın kabulü için teklif veren meclis üyesi Jose Oliveira, kürsüde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin bize sunduğu kültür ve tarih perspektifinden bakınca bu projenin ilginç olacağını düşündük. Ayrıca Türklerin iyi tüccarlar olduğunu göz önüne alarak, böyle bir uygulamanın ikili ticarete olumlu etkisi olabileceğini umuyoruz." dedi.

Brezilya'da yaşayan Türkler adına konuşan Yusuf Elemen ise diğer ülke topluluklarına göre çok az sayıda Türk'ün yaşadığı ülkede, böyle bir karar alınmasının taşıdığı değere dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar