Brezilya ve Çin arasında tarihi anlaşma

BRICS toplantısı için Brezilya’da bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, zirve sonrası Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyetler arası yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında 32 farklı kategoride...

Google Haberlere Abone ol
Brezilya ve Çin arasında tarihi anlaşma

BRICS toplantısı için Brezilya’da bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, zirve sonrası Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyetler arası yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında 32 farklı kategoride ticari anlaşma sağlandı.

İki ülke arasındaki ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendirilen ziyarette atılan imzalar, altyapı, savunma, sivil havacılık, madencilik, ulaşım, enerji, bilim ve teknoloji, tarım, eğitim ve kültür alanlarını kapsıyor.

Ticari sözleşmelerin yanı sıra öğrenci değişimi, vizelerin kaldırılması, dil öğretimi gibi ilişkileri güçlendirecek birçok maddenin de yer aldığı anlaşmalar, iki ülke arasındaki iş birliğini birkaç yıl içinde maksimum boyuta ulaştırmayı hedefliyor.

Anlaşma kapsamında Brezilyalı uçak üreticisi Embraer’den 60 adet yolcu uçağı siparişi eden ve kırmızı et ithalatına getirdiği kısıtlamayı kaldıran Çin hükümeti, karşılığında Brezilya’da demir yolu ağı ve teknoloji vadisi inşa etmek gibi önemli projeler gerçekleştirecek.

Ayrıca bankalar arası kredi sözleşmeleri ve enerji yatırımlarının yanı sıra teknoloji transferi ve siber güvenlikte iş birliği gibi konular da imzalanan maddeler arasında yer alıyor.

Yapılan görüşmeler neticesinde tarihi bir yakınlaşma kaydeden iki ülke, ticari anlaşmaların ötesinde dünya genelini ilgilendiren politik konularda da aynı çizgiyi izleme konusunda görüş birliğine vardı.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı verilerine göre iki ülke ticaretinde geçen yıl 83 milyar dolarlık iş hacmi gerçekleşti. Bu rakamla ABD’nin önüne geçen Çin, Brezilya’nın en büyük ticari ortağı konumuna yükseldi. CİHAN

Yorumlar