Bosna'daki Sava nehri taşmaya başladı, 10 bin kişi tahliye edilecek

Bosna-Hersek'in kuzey sınırını oluşturan Sava nehri, birkaç gündür durmayan yağış nedeniyle taşmaya başladı. Biyelyina şehrinde yüzlerce gönüllü vatandaş nehrin etrafına 3-4 kilometre boyunca barikat kurmaya çalıştı ama alınan son...

Google Haberlere Abone ol
Bosna'daki Sava nehri taşmaya başladı, 10 bin kişi tahliye edilecek

Bosna-Hersek'in kuzey sınırını oluşturan Sava nehri, birkaç gündür durmayan yağış nedeniyle taşmaya başladı. Biyelyina şehrinde yüzlerce gönüllü vatandaş nehrin etrafına 3-4 kilometre boyunca barikat kurmaya çalıştı ama alınan son raporlara göre durum kontrol dışına çıktı.

Biyelyina Belediye Başkanı Miço Miçiç, şehirde elektriğin kesildiğini ve her yerin su altında olduğunu söyledi. Miçiç, "Tahliye edilecek 10 bin kişi için kalacak yer bulmalıyız. Sava nehrinin yüksekliği 9 metreyi aştı. Durum, 2010 yılındaki selden çok daha kötü. Umarız su şehrin merkezine kadar gelmez, çünkü onu yavaşlatacak kanalları var." dedi.

Birleşmiş Milletler, bölgeye helikopterle gıda dağıtmaya başladı. Başkan Miçiç yardımların yeterli olmadığını, battaniye başta olmak üzere her şeye ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

İZZETBEGOVİÇ'İN ŞEHRİ ÇİFTE TEHDİT ALTINDA

Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu Bosanski Şamats şehri, Sava ve Bosna nehirlerindeki taşkın tehlikesi sebebiyle çifte tehdit altında..

Bosanski Şamats Belediye Başkanı Savo Miniç, şehrin çarşısında sadece trafik ışıklarının tepesinin gözüktüğünü ve su yüksekliğinin iki metreden fazla olduğunu söyledi. Şamats'ta yaşayan vatandaşlar büyük korku içinde. Bazıları evlerin çatılarına çıktı. Dün şehir de bir kişi sel sularına kapılarak kayboldu. Dünkü kurtarma denemelerinde ise sadece bir helikopter şehre inmeyi başardı.

Priyedor belediyesinde sel yaklaşık 5 bin evi bastı. Eletrik ve sular kesildi.

SARAYBOSNA'DA YARDIM KAMPANYASI

Saraybosna Kantonu'nda ise sular çekilmeye başladı. Saraybosnalılar diğer belediyeleri için yardım kampanyaları başlattı. 'Kendi halkına yardımcı ol' kampanyasında bebek maması, giyecek, battaniye, konserve gıda, lastik çizmeler gibi malzemeleri toplanıyor.

Maglay belediyesinde de sular çekilmeye başladı. Belediye Başkanı Mehmed Mustabaşiç durumun son günlere göre daha iyi olduğunu söyledi. Mustabaşiç, "Şu anda hastane gibi önemli binalardan suyu pompayla tahliye etmeye çalışıyoruz. Kürek, lastik çizmeler ve yakıta ihtiyaç duyuyoruz. Şehri temizleyen makineleri çalıştırdık fakat önümüzde daha çok iş var." dedi ve şehirde birçok yolun hâlâ kapalı olduğunu belirtti. CİHAN

Yorumlar