Bosna'daki protestolar sürüyor

Bosna-Hersek'te geçen hafta başlayan protestolar bugün de devam etti. Başkent Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binasının önünde toplanan yüzlerce kişi, federal hükümet binasına yürüdü.

Google Haberlere Abone ol
Bosna'daki protestolar sürüyor

Bosna-Hersek'te geçen hafta başlayan protestolar bugün de devam etti. Başkent Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binasının önünde toplanan yüzlerce kişi, federal hükümet binasına yürüdü. Kanton hükümetlerinin ardından federal hükümetin istifasını talep eden göstericiler, istifanın bu akşam devlet televizyonundan açıklanmasını istedi.

Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Zivko Budmir, protestocuların temsilcileri ile bir araya geldikten sonra müzakerelerin devam edeceğinin ve 'halkın istediklerin yerinde getirileceğini' söyledi. Budmir, "Hükümet olarak istifa etmeye hazırız, ama yeni hükümetin seçilmesi için yöntem belirlenmesi gerekiyor." dedi.

Budmir, halkın memnuniyetsizliğini gösterme hakkına sahip olduğunu belirtti ve şiddet olaylarının durulmasından da memnun olduğunu söyledi. Budmir, ülkede iktidar değişikliğinin yolunun seçimler olduğunu vurguladı.

Federal Başbakan Nermin Nikşiç ise kabine toplantısının ardından protestocuların temsilcileriyle görüştü. Nikşiç, "Federal Hükümet'in pozisyonunda sorun yok. Bize zaten güvensizlik oyu verildi ve gerekli olursa, Federal Kanunlara göre ülkeyi yönetecek olan yeni hükümet tayin edilebilir." dedi.

Yarın seçim kanununda değişiklik yapılması ve tepki çeken özelleştirmelerle ilgili dava sürecinin başlatılması planlanıyor.

Bu arada Mostar, Tuzla, Bugoyno ve diğer şehirlerde de bugün gösteriler devam etti. Saraybosna'da çok sayıda cadde ulaşıma kapanırken; tramvay ve troleybüs seferleri de durdu. CİHAN

Yorumlar