Bosna'da hava kirliliği kritik seviyelere ulaştı

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna ile Zenitsa şehrinde hava kirliliği son birkaç gündür kritik seviyelere ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Bosna'da hava kirliliği kritik seviyelere ulaştı

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna ile Zenitsa şehrinde hava kirliliği son birkaç gündür kritik seviyelere ulaştı. Uzmanlar, solunum yolları hastalarını dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.

Başkent Saraybosna'da havadaki kükürtmonoksit oranı metreküp başına 800 mikrograma ulaştı. Havada ayrıca 350 mikrogram oranına toz zerreciği ölçüldü. Zenitsa'da ise kükürtmonoksit oranı bazı yerlerde bin 500 mikrograma kadar çıktı. Olağanüstü durum ilan eden belediye; yaşlı, hasta ve çocukların mümkün olduğu müddetçe dışarı çıkmamalarını istedi.

Bosna-Hersek Çevre Bakanlığı ise hava kirliliğinin engellenmesi için bir dizi tedbir önerdi. Bu konuda Saraybosna Kantonu'nda yakında oylama yapılacağı belirtildi. Alınacak önlemlerle araçların trafiğe daha az çıkması ve riskli grupların dışarı çıkmamaları teşvik edilecek. Fakat Zenitsa'da bu konuda daha önce alınan tedbirlerin hayata geçirilememiş olması sebebiyle bu tedbirlerin başarıya ulaşacağına da kuşkuyla bakılıyor.


Bosna-Hersek Federasyonu Halk Sağlığı Bölümü hijyen ve çevre sağlığı uzmanı Dr. Aida Vilić-Svraka kirli havanın solunum hastalıklara, kronik bronşit ve astıma neden olabileceğini belirtti. Bosnalı uzman, vatandaşlara mümkün olduğu kadar evlerinde kalmaları, meyve yemeleri ve dağlara çıkarak temiz hava solumalarını tavsiye etti. CİHAN

Yorumlar