Bosna'da 284 şehit daha toprağa verildi

Bosna-Hersek'te yaşanan soykırımda öldürülen 284 şehidin naaşı, ülkenin batısındaki Priyedor şehrinde kılınan cenaze namazıyla toprağa verildi. Priyedor'da yaşanan katliam, Srebrenitsa'dan sonraki ikinci en büyük Bosna soykırımı.Cenaze...

Google Haberlere Abone ol
Bosna'da 284 şehit daha toprağa verildi

Bosna-Hersek'te yaşanan soykırımda öldürülen 284 şehidin naaşı, ülkenin batısındaki Priyedor şehrinde kılınan cenaze namazıyla toprağa verildi. Priyedor'da yaşanan katliam, Srebrenitsa'dan sonraki ikinci en büyük Bosna soykırımı.

Cenaze namazını Bosna Reisi Huseyin Kavazoviç kıldırırken eski Reis Mustafa Ceriç efendi, Yüksek Temsilcisi Valentin İznko, Tuzla, Bihaç, Banya Luka ve Bosna'nın birçok yerinden gelen müftü ve binlerce Boşnak da törene katıldı.

Reis Hüseyin Kavazoviç yaptığı konuşmada bugün bir şehit vadisinde daha olduğunu ve herhangi güzel ve hikmetli sözlerin fazla olduğunu kaydetti.

Kavazoviç, "Bugün acı ve üzüntülü olarak Sırpların tarafından korkakça öldüren Priyedorluları mezarlarına indireceğiz. Bugün Priyedor ve Kozarats var. Geçen hafta Srebrenitsa oldu. Daha önce Vlasentisa, Bratunats, Zvornik... Biz burada uçurumda doğan büyük bir kötülük ve şer'in şahidi oluyoruz. Bu kötülük sahte kutsal Sava'nın ruhaniliği üzerinde kuruldu ve büyük bir husumet ile beslendi. O hayalet gibi korkunçtur. Nefret ve kötülük ruhun sonmasından ve kararlığın gelmesinden kaynaklanıyor. İnsanın içinde şer ve kötülüğe karşı mücadele etmek için gücü var, biz de onu inanç, tövbe ve takvalık ile bulmaya çalışacağız." diye konuştu.

Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko da, "Bugün hepimiz burada olmamız lazım. Öldüren ve şehit olanlara selamımızı vermemiz gerekiyor, onları da hiç bir zaman unutmamamız lazım. Onları unutursak, tıpkı ikinci defa öldürmüş gibi oluyoruz. Bugün de, insanoğlunun en eski haklardan birini hatırlayacağız, o da namuslu bir cenaze hakıdır. Yalan ve Adaletsizliğin geleceği yok, barış ancak ve ancak hak ve adaletin üzerinde inşaat edilebilir. Biz burada Lahey mahkemesinin tek mahkemesinin olmadığını hatırlamaya geldik. Yüce Tanrının mahkemesi de var, orada da her şey kayıtlıdır. Ölen Boşnak müslümanlara cenneti dileniyoruz." ifadelerini kullandı.

Cenazesi defnedilen 283 Boşnak şehit yanında bir Hırvat Katolik savaş mağduru da bulunuyor. Bosna'da bu yıl toprağa verilen şehitlerin çoğu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bulunan en büyük toplu mezar Tomaşitsa'dan çıktı. Tomaşitsa'dan çıkarılan yüzlerce şehit, kimlik belirlenme süreci tamamlanmadığı, ya da cesedin sadece bir kısmı bulunduğu için hâlâ toprağa verilmeyi bekliyor. CİHAN

Yorumlar