Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı: Yıkılan evlerin tadilatı için bağış bulunacak

Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, ülkede yaşanan sel felaketinden etkilenen Zenitsa-Doboy kantonunu ziyaret etti. Kanton Başbakanı Munib Huseynagiç ve Maglay, Doboy, Zivinitse, Zenitsa ve Tuzla Belediye Başkanları...

Google Haberlere Abone ol
Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı: Yıkılan evlerin tadilatı için bağış bulunacak

Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, ülkede yaşanan sel felaketinden etkilenen Zenitsa-Doboy kantonunu ziyaret etti. Kanton Başbakanı Munib Huseynagiç ve Maglay, Doboy, Zivinitse, Zenitsa ve Tuzla Belediye Başkanları ile görüşen Lagumciya, yıkılan evlerin tadilatı için yeterli bağış bulunabileceğini açıkladı.

Yıkılan evlerin tadilatı için yeterli bağış bulunabileceğini duyuran Başbakan Yardımcısı, "İlk öncelliğimiz her şeyi kaybeden insanlara yardım edilmesi ve onların en basit yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Devletimizin şu anda evlerini kaybeden insanlara bir çare bulması gerekiyor. Yeni ev inşaatı için ruhsat ve plan vermemiz gerekiyor. Bunun için bazı kanunları değiştirmemiz gerekecek. Bunun yanısıra, bağış yapan yabancı şirketler için kendimizi hazırlamamız lazım. Tadilat ve yenileme projelerini kış gelmeden önce bitirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki sorunlaradan bir tanesi de, heyelan ve toprak kaymalarında bazı yerler o kadar yıkıldı ki orada artık ev inşa edilemez." ifadelerini kullandı.

Selin zararlarını ölçme yöntemleri hakkında bilgi veren ve uluslararası yardıma nasıl başvurulacağını anlatan Lagumciya, "Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Dünya Bankası ve Avrupa Birliği temsilcilerinin yapacağı zarar ölçüm için hazırlıkların başlatılmasını tavsiye ettim. Haziran ayının ilk haftasında uluslararası topluluk temsilcileri sel zararı hakkında bilgi alacaklar. Ayın ortalarına doğru da sel zararının ne kadar olduğunun sonuçlarını alabileceğiz." diye konuştu.

Çalışan kesimin sorunlarına da değinen Lagumciya, "Şu anda tarım sektöründe çalışan insanlara iş oluşturmamız gerekiyor. Kamu çalışmalarında da yeni işyerleri açılacak. Son iki haftadır yabancı finansal kurumların temsilcileri ile görüşmeler yapılıyor. Şimdi artık bu faciayı yaşayan insanlarla görüşmek istedim. Maalesef gördüm ki Bosna, son 4 gün içerisinde 4 yıllık savaşta alınan zarardan daha fazlasını gördü." dedi. CİHAN

Yorumlar