BM'den İdam Kararlarına Tepki

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır’da 682 kişinin idam cezasına çarpıtılması kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada endişelerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
BM'den İdam Kararlarına Tepki

Ban, mahkeme kararının temel adil yargılama standartlarını karşılamadığını belirterek “İdam kararları Mısır’ın uzun vadedeki istikrar umutlarını baltalayacaktır.” dedi.

Ban’ın konuyla ilgili kaygılarını önümüzdeki hafta Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’ye aktaracağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Mısır’da ilk idam kararının 24 Mart’a aldığını, ikincisinin ise pazartesi günü alındığına dikkat çekildi. 

ABD’nin önde gelen sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), 6 Nisan Gençlik Hareketi'nin yasaklanması ve alınan idam kararını kınadığını açıkladı. Freedom House Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Charles Dunne, mahkeme tarafından alınan idam kararının, askeri destekli hükümetin, muhalefeti suç kapsamına sokmak için atılan adım olarak gördüğünü söyledi. Dunne, idam kararının, şiddet olasılığını artırrabileceği ve iyi bir gelecek için baskıcı Mübarek rejimin devrilmesinde yardımcı olan insanlara haksız darbe olduğunu belirtti. Dunne, konu ile ilgili ABD’nin Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşmesinin beklediklerini kaydetti.

Yorumlar