BM, Kızıl Kmer kararını 7 Ağustos’ta açıklayacak

BM gözetimindeki Kamboçya Olağanüstü Yargılama Mahkemesi (ECCC) Kızıl Khmer rejiminin Devlet Başkanı Khieu Samphan ve Kızıl Khmer partisi olan Kamboçya Komünist Partisi Genel Sekreteri Nuon Chea ile alakalı kararını 7 Ağustos Perşembe sabahı...

Google Haberlere Abone ol
BM, Kızıl Kmer kararını 7 Ağustos’ta açıklayacak

BM gözetimindeki Kamboçya Olağanüstü Yargılama Mahkemesi (ECCC) Kızıl Khmer rejiminin Devlet Başkanı Khieu Samphan ve Kızıl Khmer partisi olan Kamboçya Komünist Partisi Genel Sekreteri Nuon Chea ile alakalı kararını 7 Ağustos Perşembe sabahı saat 09.00’da açıklayacağını duyurdu.

İnsanlığa karşı suç işlemekle yargılanan dönemin Kızıl Khmer rejimi yöneticileri olan Khieu Samphan ve Noun Chea’ye yöneltilen suçlamalar arasında Nisan 1975’te başkent Phnom Penh ve diğer bölgeleri nüfusa baskı uygulayarak zorla boşaltmak, kendilerinden önceki devlet yetkilileri ve askeri infaz etme eylemler yer alıyor.

Mahkeme kararı 1979’dan beri adalet bekleyen Kızıl Khmer rejimi kurbanları için büyük önem taşıyor. Yargılamanın bir türlü bitmemesi mahkemeyi eleştiri odağı haline getirdi. Mahkemenin Ağustos’taki kararı Kızıl Khmer rejimi ile ilgili yargılamanın sona ereceği anlamına gelmiyor. Sadece Kızıl Khmer Rejimi yöneticilerini yargılamak için kurulan mahkeme toplam 4 davaya bakıyor. 001 Davası'nda Haziran 2010’da hüküm verilirken , 002 davası Ağustos’ta sonuca bağlanacak, 003 ve 004 Davaları ile ilgili yargılama ise daha sonra yapılacak.

Pol Pot liderliğindeki Kızıl Khmer rejimi 1975’te Kamboçya yönetimini ele geçirmiş, yaklaşık 1,7 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştu.

CİHAN

Yorumlar