BM Kıbrıs'ta mayın avına çıktı

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), Lefkoşa’nın batısında Alayköy yakınlarında ve Derinya’da, BM kontrolündeki iki bölgede, mayın olma tehlikesi nedeniyle çalışma başlattı.

Google Haberlere Abone ol
BM Kıbrıs'ta mayın avına çıktı

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), Lefkoşa’nın batısında Alayköy yakınlarında ve Derinya’da, BM kontrolündeki iki bölgede, mayın olma tehlikesi nedeniyle çalışma başlattı.

Alaköy yakınlarında ara bölgedeki mevki, Ekim 2012’de yağan yağmurlar nedeniyle ara bölgenin kuzeyindeki tepelik bir bölgede bulunan mayın tarlasından ara bölgeye çamurla beraber mayın taşınmış olabileceğinden “Mayın Tehlikesi Olan Bölge” olarak ilan edilmiş ve tellendirilmişti.

KKTC yetkililerinin uyarısı üzerine harekete geçen UNFICYP, Alayköy yakınlarındaki söz konusu bölgede mayınsızlaştırma çalışmalarını 10 Nisan’da başlattı. Çalışmaların 24 Mayıs’a kadar sürmesi bekleniyor. Bu çalışmanın ardından Derinya bölgesindeki mevkide mayın temizleme çalışmalarına geçilecek.

UNFICYP, bugün, Alayköy yakınlarında ara bölgede çalışmaların sürdüğü bölgeye basın mensuplarına yönelik gezi düzenledi. Lübnan’da da görev yapan Kamboçya Ordusu mensubu 21 kişilik mayın temizleme ekibi tarafından sürdürülen “tehlikeli ve çok yavaş ilerleyen” çalışmalar hakkında basına bilgi verildi.

UNFICYP komutanlarından Albay Angus Loudon yaptığı konuşmada, bölgede tarımsal faaliyetler yapıldığını belirterek, bölgenin mayından temizlenmesinin hem çiftçilerin can güvenliği hem de Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında “güveni arttırmak açısından önemli” olduğunu kaydetti.

Bu bölgedeki çalışmaların dörtte birinin tamamlandığını kaydeden Loudon, konuyla ilgili olarak her iki taraftan hem askeri hem de siyasi kanattan iyi bir işbirliği sergilendiğini söyledi.

BİR MAYIN BULUNDU

Çalışmaların Uluslararası Mayın Temizleme Standartları’na göre yapıldığını kaydeden Loudon, bölgenin 70 metreye 100 metre çapında bir yer olduğunu, aramalarda dün bir anti tank mayını bulunduğunu kaydetti.

Ara bölgenin tamamen mayınsızlaştırılmasıyla ilgili bir soru üzerine Loudon, ara bölgede 4 mayın tarlası kaldığını, birinin Derinya bölgesinde, üçünün ise Lurucina bölgesinde olduğunu kaydetti.

Ara bölgedeki mayın tarlalarının mayınsızlaştırma çalışmalarının neden devam etmediği sorusu üzerine ise Loudon, “ara bölgedeki mayın tarlaların BM’nin sorumluluğunda olduğunu ancak mayınsızlaştırma çalışmalarının mayın tarlasını döşeyen kesimle işbirliği içerisinde yürütülebileceğini” kaydetti.

Adanın tamamen mayınsızlaştırılmasının önemini vurgulayan Albay Angus Loudon, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Ocak 2014’te sunduğu son raporunda hem ara bölge içerisindeki hem de ara bölge dışındaki mayın tarlalarının temizlenmesi için her iki tarafa çağrıda bulunduğunu kaydetti.
CİHAN

Yorumlar