BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye’ye doğrudan insani yardıma onay

Birleşmiş Mİlletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bundan sonra Suriye’ye yapılacak insani yardımların Şam hükümetinin izni gerekli olmadan doğrudan BM birimleri tarafından yapılmasına izin verdi. Suriye’ye doğrudan BM ve BM’in birlikte çalıştığı...

Google Haberlere Abone ol
BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye’ye doğrudan insani yardıma onay

Birleşmiş Mİlletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bundan sonra Suriye’ye yapılacak insani yardımların Şam hükümetinin izni gerekli olmadan doğrudan BM birimleri tarafından yapılmasına izin verdi.

Suriye’ye doğrudan BM ve BM’in birlikte çalıştığı kurumlarla insani yardım ulaştırmasına yeşil ışık yakan tasarı, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi tarafından kabul edildi. Tasarı ile birlikte BM ve BM’nin ortaklaşa çalıştığı insani yardım kuruluşları, Bab el-Selam, Bab el-Hava, El Yarubiyah ile El Ramtha sınır kapılarından Suriye’ye girşi yaparak insani yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilecek. Rusya daha önce Suriye’ye Şam yönetiminin izni olmadan insani yardımların ulaştırılmasına karşı çıkıyordu.

Şam hükümetini devre dışı bırakan BMGK kararından sonra bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi. Suriye’de 10.8 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Ban, 5 milyondan fazla Suriyeli’ye de yardım ulaştırılmasında ciddi zorluklar yaşandığına dikkat çekti.

Konsey tarafından alınan karar ile gıda malzemeleri ve sağlık hizmetinden uzun süredir yoksun olan 3 milyon Suriyeli’ye dört farklı sınır kapısından BM insai yardım kuruluşları ve bunların uygulama ortakları tarafından doğrudan yardım ulaştırılacak. Alınan kararın herhangi bir siyasi amacı olmadığı belirtilen tasarıda, Suriye genelinde insani yardımın dağıtılabilmesi önündeki tüm engellerin de kaldırılması çağrısı yapıldı. CİHAN

Yorumlar