BM Güvenlik Konseyi'nden Gazze için yine karar çıkmadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), pazar gecesi Gazze’deki son gelişmeleri görüşmek üzere acil toplandı. Konsey toplantı sonunda yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyonda yaşanan sivil...

Google Haberlere Abone ol
BM Güvenlik Konseyi'nden Gazze için yine karar çıkmadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), pazar gecesi Gazze’deki son gelişmeleri görüşmek üzere acil toplandı. Konsey toplantı sonunda yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyonda yaşanan sivil can kayıplarından dolayı “ciddi endişe" duyulduğu belirtildi. Konsey ayrıca savaşın bir an önce bitmesi için de taraflara çağrıda bulundu.

Ürdün’ün isteği üzerine olağanüstü toplanan BMGK, Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı. Ürdün’ün sunduğu karar taslağında, İsrail’e sivilleri koruması çağrı yapılırken, insani yardımın bölgeye ulaşması ve Gazze’ye uygulanan kısıtlamaların da kaldırılması talep edildi. Ancak BMGK’nın Temmuz ayı dönem başkanlığını yürüten Ruanda’nın BM Daimi Temsilcisi Eugene-Richard Gasana’nın, Ürdün’ün sunduğu taslağın yalnızca bir bölümünü basın açıklamasında dile getirdiği görüldü. Gasana, açıklamasında insani durumun iyileştirilmesi ve Mısır’ın ateşkes çabasının desteklenmesi taleplerine yer verdi.

Taslakta, Gazze’de İsrail işgal güçlerinin çekilmesi de dâhil olmak üzere, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin ölümünden duyulan "derin kaygı" dile getiriliyor ve İsrail’in Gazze’de işgal ettiği topraklardan da bir an önce çekilmesi vurgulanıyordu.

KONSEYİN AÇIKLAMASI İÇİN FİLİSTİN: HAYAL KIRIKLILIĞI

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin açıklamalarından “hayal kırıklığı” duyduğunu dile getirdi. Mansur, “İnsanlığa karşı yapılan bu saldırıyı kınayan taslağın, Güvenlik Konseyi tarafından kabulünü bekliyorduk.” ifadelerini kullandı.

Güvenlik Konseyi toplanmadan önce basın mensuplarına konuşan Mansur, “Dünyanın güvenlik ve barışından sorumlu olan bu birim, insanların öldürülmesine dur demez ise biz nereye gideceğiz?” diye sitem etmişti.

RUSYA: KARAR ALMAYACAKSAK NEDEN TOPLANIYORUZ!

Toplantının Konsey’de devam ettiği sırada dışarıya çıkarak gazetecilere konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, “Konsey belirli bir metin önerisi olmadan toplantıya davet edildi. O zaman neden toplantı yapıyoruz ki? Güvenlik Konseyi böyle plansızca yapılan bir toplantıdan da bir karar alamadan dağılıyor.” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise gazetecilere bir açıklama yapmazken, Twitter hesabından “Gazze’de öncelikle ateşkes, acil insani yardım temel sorun olarak ele alınmalı. Bu tehlikenin tekrar yaşanmamasının yolunu kapamalıyız.” şeklinde ifadeler kullandı.

BM GENEL SEKRETERİ: SON İSRAİL SALDIRILARI "İĞRENÇ"

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıların ardından iki hafta geçti. Dün yaşanan gelişmelerde 65 Filistinli hayatını kaybederken, 13 de İsrail askeri öldü. Bölgeden son gelen haberlere göre, İsrail’in başlattığı işgalde ölen Filistinlilerin sayısını AP haber ajansı 501 olarak duyurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da İsrail’in son saldırılarını ‘‘iğrenç’’ diye tanımlarken bunun sivillerin yaşamını korumaktan çok uzak olduğunu dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar