BM Güvenlik Konseyi Boko Haram’ı kara listeye aldı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Nijerya’daki El Kaide bağlantılı Boko Haram terör örgütünü kara listeye aldı. 200’den fazla kız öğrencinin kaçırılması olayından beş hafta sonra alınan karar ile Boko Haram örgütüne bir...

Google Haberlere Abone ol
BM Güvenlik Konseyi Boko Haram’ı kara listeye aldı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Nijerya’daki El Kaide bağlantılı Boko Haram terör örgütünü kara listeye aldı. 200’den fazla kız öğrencinin kaçırılması olayından beş hafta sonra alınan karar ile Boko Haram örgütüne bir dizi yaptırım uygulanacak.

Boko Haram ile mücadelede uluslararası yardım aramak için isteksiz olmakla eleştirilen Nijerya, bu hafta başında örgüte yaptırım uygulanması talebinde bulmuştu. Yaptırım kararı uluslararası malvarlığının dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargosunu kapsıyor.

BM Avustralya Büyükelçisi Gary Quinlan, kararın ne derece “gerçekçi bir etki”sinin olacağını söylemenin zor olduğunu ifade etti; ancak “Bu atmamız gereken gerekli bir adımdı.” diye konuştu. Quinlan, amacın örgüte giden “desteği kurutmak” olduğunu söyledi.

Yerli Hausa dilinde ismi “Batı eğitimi haramdır” anlamına gelen Boko Haram, 14 Nisan’da Nijerya’nın Chibok bölgesinde bir yatılı okuldan kaçırdığı 250’den fazla kız öğrenciyi köle olarak satmakla tehdit etmişti. Boko Haram örgütünün Afganistan’daki Taliban hareketini örnek aldığı belirtiliyor.

Amerika’nın BM Büyükelçisi Samantha Power ise Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararı, Nijerya hükümetinin Boko Haram’la mücadelesini destekleme adına “önemli bir adım” olarak değerlendirdi.

Power, “Boko Haram’ı BM'nin 1267 (El Kaide) yaptırım listesine ekleyerek,” Güvenlik Konseyi‘nin, Boko Haram için önemli finansman, seyahat ve silah sağlama yollarını kapatmış olduğunu ifade etti. Bunu örgütün “vahşi eylemlerine karşı gösterilen küresel bir birlik” olarak nitelendirdi.

CİHAN

Yorumlar