BM, Güney Sudan’a takviye asker gönderiyor

Afrika liderlerinin Güney Sudan’da devlet başkanı ve siyasi rakipler arasında barış görüşmelerini başlatma çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) ülkeye 48 saat içinde takviye asker gönderme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
BM, Güney Sudan’a takviye asker gönderiyor

Afrika liderlerinin Güney Sudan’da devlet başkanı ve siyasi rakipler arasında barış görüşmelerini başlatma çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) ülkeye 48 saat içinde takviye asker gönderme kararı aldı. 10 gündür devam eden çatışmalarda yaklaşık bin kişi ölürken, olaylar 10 eyalete yayıldı.

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, "Kenya Başkanı Uhuru Kenyatta ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Güney Sudan lideri Salva Kiir ile çok yapıcı bir diyalog kurdular." dedi. Benjamin ayrıca Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) üyesi 8 liderin bugün Kenya’nın başkenti Nairobi’de Güney Sudan’ı konuşmak için biraraya geleceğini söyledi.

Öte yandan, kendi safına aldığı askerlerle Kiir’e karşı savaş başlatan eski Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar’ın barış toplantısında temsil edilmediği bildirildi.

Güney Sudan’dan gelen bilgilere göre hükümet güçleri, Unity eyaleti’nin başkenti Bentiu’yu tekrar ele geçirmek için mücadele veriyor. Upper Nile eyaleti başkenti Malakal’dan da çatışma haberleri geliyor. Unity ve Upper Nile eyaletleri, Güney Sudan’ın petrol kaynaklarının bulunduğu bölge. 2011’de bağımsızlığını kazanan dünyanın en yeni ülkesinin tek gelir kaynağı petrol.

İç çatışmanın başlaması ile ülkedeki asker sayısını 12 bin 500’e çıkaran BM, 10 gün önce başlayan çatışmalar sonucu yaklaşık 58 bin insanın kamplara sığındığını, 92 bin kişinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Güney Sudan'da Devlet Başkanı Kiir, Dinka etnik grubundan. Arabulucuların şu sıralar irtibat kuramadığı Machar ise Nuer.
CİHAN

Yorumlar