BM Genel Sekreteri’nden Türkiye’ye mesaj

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Suriye’nin komşularına seslenerek bu ülkede savaşan taraflara silah, militan gibi yardım ve desteklerini biran önce durdurmaları çağırısında bulundu. Ban,...

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreteri’nden Türkiye’ye mesaj

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Suriye’nin komşularına seslenerek bu ülkede savaşan taraflara silah, militan gibi yardım ve desteklerini biran önce durdurmaları çağırısında bulundu.

Ban, "BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunuyorum! Suriye’ye karşı silah ambargosunu uygulasın. Eğer Konsey bu konuda ayrı düşecek olursa o zaman her ülkeye ayrı ayrı sesleniyorum. Suriye’ye komşu ülkelere sesleniyorum; Suriye’ye topraklarından, sınır kapılarından veya hava sahalarından geçecek olan militan, silah sevkiyatını durdurmaları çağrısında bulunuyorum." dedi.

New York’ta bulunan 'Asya Cemiyeti' adlı bir sivil toplum kuruluşunun davetinde konuşan Ban, Suriye’de devam eden krizin durdurulması ve bölgeye yayılmaması için altı başlık altında uluslararası kamuoyuna çözüm önerilerinde bulundu. Öncelik olarak Suriye’deki şiddetin durdurulması çağrısında bulunan Ban, Şam rejiminden varil bombası, havadan bombardıman, SCUD füzleri ile havan saldırılarına son vermesini istedi. Muhaliflere de terörist taktiklerden, aşırı militanların sivilleri katletmelerine son vermeleri gerektiğini aktaran Ban, Suriye’de şiddetin durabilmesi için içlerinde Hizbullah, El Kaide, El Nusra, IŞİD gibi yurt dışından gelen grup ve militanların ülkeyi terk etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Suriye’de insan haklarının korunmasını da talep eden Ban, kuşatma altında kalan sivillere insani yardımların ulaştırılması, evsizlere kalacak yerlerin temini gibi konularda uluslararası toplumun daha fazla yardımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Suriye’de devam eden iç savaşta bugüne kadar 150 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Ban, mülteci sayısının resmi rakamlara göre 2.8 milyonu geçtiğini ve 11 milyon insanın da yerlerinden olduğunu aktardı.

İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN’A ÖZEL ATIF

Suriye’de çözüm için üçüncü yol olarak yeni bir politik girişim sürecinin başlatılmasını isteyen Ban, tıkanan bu yolun yeniden açılmasının elzem olduğunu ifade etti. Başlatılacak olan yeni politik sürece ABD ile Rusya’nın tarafları ikna ederek masaya oturtmalarını gerekliliğine işaret eden Ban, ayrıca İran ile Suudi Arabistan’ın rekabet değil Suriye’de çözüm için yapıcı ve güven verici rol üstlenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Ban, BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi olan ve bu ay başı görevinden istifa eden Lahdar İbrahimi’nin yerine yakında yeni bir ismin atanacağını söyledi.

Suriye’nin elinde bulunan kimyasal silahların bugüne kadar ancak yüzde 92’inin imha edildiği ya da ülke dışına çıkarılabildiğini kaydeden BM Genel Sekreteri Ban, geriye kalan kısmında derhal imha edilmesi gerektiğine işaret etti.

Ban, çözüm süreci için ortaya koyduğu altıncı madde olarak da Suriye’deki krizin bölge sorunu olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Ban, Irak’ta IŞİD’in eylemlerine dikkat çekti ve sorunun bölgesel olduğuna söyleyerek, "Bölgeye Suriye dışından gelen aşırı militanlar, Hizbullah ile El Kaide gibi radikal gruplar için daha elverişli hale dönüşmüştür. Her iki tarafta da dışarıdan gelmiş militanlar var. Bu durum hem şiddeti tırmandırıyor hem de mehhepçi kavgayı." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar