BM Genel Sekreteri Ban: Güvenlik Konseyi Gazze için acil toplanmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze sorununu görüşmek üzere acil toplanması gerektiğini ifade etti. Ban, Gazze’nin bıçak sırtında olduğunu belirterek sivil kayıpları ve roket saldırılarını...

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreteri Ban: Güvenlik Konseyi Gazze için acil toplanmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze sorununu görüşmek üzere acil toplanması gerektiğini ifade etti. Ban, Gazze’nin bıçak sırtında olduğunu belirterek sivil kayıpları ve roket saldırılarını da kınadı.

Ban, yaptığı basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi Başkanı ile biraraya geldiğini ve kendisine Konsey’in Gazze sorununu ele alması için acil toplanması gerektiğini ilettiğini söyledi. Ortadoğu’da devam eden şiddet olayları nedeniyle son birkaç gündür bu sorunların çözümü için çaba sarf ettiğini belirten Ban, bu bağlamda bölge ve dünya liderleri ile ikili görüşmeler yaptığını kaydetti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi ile de görüştüğünü vurgulayan Ban, Sisi’nin kendisine ateşkesin sağlanabilmesi için taraflarla görüştüğünü ve görüşmeye devam edeceğini söylediğini iletti.

Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaşanan yeni şiddet olaylarının bölgede son yılların en kritik olayları olduğunu belirten Ban, ‘‘Gazze bıçak sırtında. Giderek kötüleşen durum eğer acilen kontrol altına alınmazsa bir girdaba dönüşebilir" dedi. Gazze’den İsrail’e fırlatılan roketleri kınadığını belirten Ban, ‘‘Bu tür saldırılar kabul edilemez ve durdurmak gerekir’’ diye konuştu. İsrail’i uluslararası hukuka saygılı olmaya çağıran Ban, ‘‘İsrail Başbakanı Netanyahu’ya azami itidal ve uluslararası yükümlülüklerini hatırlatarak sivilleri korumaya çağırıyorum. Gazze’de artarak devam eden can kaybını ise kınıyorum’’ şeklinde konuştu.

Mahmud Abbas’a övgüde bulunan Ban, İsrail ile Filistin arasında varılan barışın korunmasına en fazla çabanın Abbas tarafından gösterildiğini kaydetti. Can kaybı nedeniyle taraflara bağsağlığı dileyen Ban, ‘‘Katiller adalete teslim edilmeli. Provokasyon ve Yahudi yerleşimciler tarafından yapılan saldırılar da dahil olmak üzere derhal tüm saldırıların durdurulması için taraftarları teşvik ediyorum. Zaman intikam değil adalet zamanı’’ dedi. Ban, BM’nin insani yardım yapmaya hazır olduğunu ve bu konuda hem Filistin hem de İsrailli yetkililer ile görüşmelerini sürdürdüğünü söyledi. Ban ayrıca Mısır’dan insani yardımların ulaştırılabilmesi için Filistin ile olan sınır kapısını açmasını da istedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki son gelişmeleri görüşmek üzere New York saati ile 10.00 (TSİ 17.00)'de toplanması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar