BM Barış Gücü takviyesi Güney Sudan'a ulaştı

Darbe girişiminin ardından iki haftadır iç savaşın devam ettiği Güney Sudan’da, Doğu Afrika liderlerinin arabulucuğu ile hükümet tek taraflı ateşkes ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
BM Barış Gücü takviyesi Güney Sudan'a ulaştı

Darbe girişiminin ardından iki haftadır iç savaşın devam ettiği Güney Sudan’da, Doğu Afrika liderlerinin arabulucuğu ile hükümet tek taraflı ateşkes ilan etti. Tansiyonun düşmediği dünyanın en yeni ülkesine, BM Barış Gücü’ne takviye olarak gönderilmesi kararlaştırılan 6 bin ilave gücün 72 kişilik ilk birliği dün ulaştı.

BM Barış Gücü sözcüsü Kieran Dwyer yaptığı açıklamada, çatışmaların devam ettiğini, barış gücü üssünün dışında bir çok cansız bedenin yattığını, ama cesetlerin güvenlik riski nedeniyle toplanamadığını söyledi. 63 bin sivilin sığındığı kamplarda Bangladeş polisinin güvenliği ve düzeni sağlamakta anahtar rol üstlendiğini belirten Dwyer, asker ve malzeme takviyesinin bugün de devam edeceğini ifade etti.

Güney Sudan’da 15 Aralık’ta eski Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar’ın, Devlet Başkanı Salva Kiir’e karşı organize ettiği başarısız darbe girişiminin ardından devam eden silahlı mücadelede şu ana kadar en az bin kişi hayatını kaybetti. BM Güvenlik Konseyi, salı günü ülkeye takviye asker gönderilmesini kararlaştırmıştı. Arabuluculuk yapan Afrika liderleri Kiir’in ateşkesi kabul ettiğini ancak,Machar’a ulaşılamadığını açıkladılar.

2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazanan ve gelirlerinin yüzde 98’i petrol olan ülkede, enerji yataklarının bulunduğu Upper Nile ve Unity eyaletlerinde çatışmalar devam ediyor. Bölgede gelen bilgilere göre, taraflar petrol üretilen Malakal ve Bentie şehirlerine asker yığmaya devam ediyor.

BM’nin son verilerine göre, savaştan kaçan 25 bin sivil başkent Juba’da, 15 bin Bor, 12 bin Bentiu ve 8 bin sivil de Malakal şehirlerinde kurulan kamplara sığınmış durumda. Ülkede 2 haftada yaklaşık 120 bin insan evlerinden oldu.

BM, kamplardaki siviller için acilen yaklaşık 200 milyon yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. CİHAN

Yorumlar