“Birbirinizle tanışasınız diye farklı kavimlere ayırdık” ayetinden esinlenelim

Merkezi Köln’de bulunan, Hıristiyan - Müslüman Diyalog Derneği Krefeld Seidenweberhaus’ta diyalog günü düzenledi. Almanya’ da bir ilk olan programa, Kuzey Ren- Vestfalya (KRV) Başbakan Yardımcısı Sylvia Löhrmann, Krefeld Belediye Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
“Birbirinizle tanışasınız diye farklı kavimlere ayırdık” ayetinden esinlenelim

Merkezi Köln’de bulunan, Hıristiyan - Müslüman Diyalog Derneği Krefeld Seidenweberhaus’ta diyalog günü düzenledi. Almanya’ da bir ilk olan programa, Kuzey Ren- Vestfalya (KRV) Başbakan Yardımcısı Sylvia Löhrmann, Krefeld Belediye Başkanı Gregor Kathstede (CDU), Hıristiyan-Müslüman Diyalog Derneği Başkanı Dr. Thomas Lemmen, Krefeld ve Çevresi Türk ve İslam Dernekleri Birliği Başkanı Mesut Akdeniz, dernek temsilcileri, kilise papazları ve cami imamlarının yanısıra çok sayıda davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim’den "Biz sizi farklı farklı kavimlerden ayırdık, birbirinizi tanıyasınız” mealindeki ayeti okuyarak konuşmasına başlayan Başbakan Yardımcısı Sylvia Löhrmann, "Bundan esinlenerek birbirimizle diyaloğa girmeli ve konuşma yolları aramalıyız. Farklılıklarımız olmasına rağmen birbirimize hoşgörü ile davranmamız gerekiyor. Davranışlarınızla topluma etkileyici mesajlar vermeniz gerekiyor." dedi. Löhrmann, toplumsal diyaloğun sadece ailede değil, okullarda da uygulanmasını istedi.

KRV’de eğitim gören iki milyon öğrencinin dörtte birinin göçmen ailelerden geldiğini söyleyen bakan şöyle konuştu: "KRV farklı dinlere mensup birçok yabancının memleketi oldu. Bu gelişme gerilemekte olan toplumumuz için bir kazançtır.Anayasal çerçevede düzenlenmesi gereken bu diyalogda, farklı dinlerden gelen barış mesajları bu diyaloğa katkı sağlamalı. Yetenekleri, farklılıkları ve hatta kusurlarıyla toplumun her ferdine ihtiyacımız var. Her fert bu ülkenin geleceğine katkıda bulunuyor ve sorumluluk üstleniyor."

Diyalog Derneği Başkanı Lemmen ise Almanya tarihinde bir ilkin yaşandığına dikkat çekerek, "Proje fikrinin ortaya atılmasından bu aşamaya gelene kadar Müslüman ve Hıristiyanlar eşit oranda katkı sağladılar. Sloganımızı ‘Birbirimiz hakkında değil, birbirimizle konuşmak’olarak belirledik. Dinler arası diyalog çalışmalarında, herkes kendine yer edinebilir. Her alanda herkese görev var." dedi. CİHAN

Yorumlar