Binlerce Müslüman, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni terkediyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Hristiyanların saldırısına maruz kalan binlerce Müslüman, ülkeyi kara ve havayoluyla terk ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Binlerce Müslüman, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni terkediyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Hristiyanların saldırısına maruz kalan binlerce Müslüman, ülkeyi kara ve havayoluyla terk ediyor. Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, geçen hafta boyunca toplam 2 bin 743 Çad kökenli sivil OAC’den ayrıldı.

Ülkede Mart ayında Devlet Başkanı Francois Bozize’nin Seleka grubu tarafından koltuğundan indirilmesi üzerine hükümet, komşu Çad’ı Müslüman Selaka’ya yardım etmekle şuçladı. Darbeden sonra Müslüman-Hristiyan çatışmaları artarak devam etti. Bazı yerli Müslümanlar da Çad kökenlilerle beraber ülkeyi terketmeye başladı.

Hristiyanlar, ülkede Afrika Birliği (AU) Barışgücü’nde görev yapan Çad birliğine de saldırıda bulundu. Geçtiğimiz Çarşamba günü 6 Çad Barışgücü askeri, başkent Bangui’de Anti-Balaka isimli Hristiyan grup tarafından öldürüldü.

Çoğunluğu bir kaç nesildir OAC’de yaşayan Çad kökenli Müslümanlar, Mart ayında darbeyle yönetime gelen Seleka grubuna destek vermekle suçlanıyor. Durumun kötüleşmesi üzerine Afrika Birliği ülkeye 4 bin asker gönderirken, Fransa da eski sömürgesine bin 600 asker sevk etti.

Senegal ve Nijer de IOM’den kendi vatandaşlarının tahliyesinde yardım istedi. IOM görevlisi Muhammed Abdiker, başkent Bangui’de durumun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi.

Ülkeyi terk eden sivilleri korumakla görevli Fransız askerlerinin, Hristiyan çetelerin öldürme ve yağmalama faaliyetine sessiz kaldığı iddia edildi. 5 Aralık'ta Seleka isyancısı General Yaya'yı öldüren Hristiyan militanlar, en son iki Çadlıyı linç etti. CİHAN

Yorumlar