Bilim Adamları, Dünya'daki En Büyük Göktaşı Kraterini Keşfetti

Bilim adamları, yerin 2 kilometre altında 300 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan 400 kilometre genişliğinde bir göktaşı keşfetti.

Google Haberlere Abone ol
Bilim Adamları, Dünya'daki En Büyük Göktaşı Kraterini Keşfetti

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Andrew Glikson önderliğindeki inceleme ekibi, yerin 2 kilometre altında 300 milyon sene evvela yada daha eski bir tarihte Dünya'ya çarpan 400 kilometre genişliğinde bir göktaşı keşfetti.

300 MİLYON YIL ÖNCE ÇARPTI

Avustralya'da yer altında 400 kilometre genişliğinde bir göktaşı çarpma bölgesi bulundu. Milyonlarca sene evvela fazla aşırı sayıda nükleer bombanın tıpkı anda infilakıyla eşdeğer büyüklükte gerçekleşen patlamaya 10 kilometre çapındaki bir göktaşının neden yer aldığı düşünülüyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Andrew Glikson önderliğindeki inceleme ekibinin bulgularına göre, yerin 2 kilometre altında kalıntılarına ulaşılan dev göktaşı, 300 milyon sene evvela yada daha eski bir tarihte Dünya'ya çarptı.

İKİYE AYRILDI

Yeryüzüne ulaşmadan evvela de iki parçaya ayrıldı. Glikson ve ekibi, kıtanın ortasında geniş bir bölgeye yayılan yer altı 'yaralarının' kocaman bir göktaşından geriye kalan izler olduğunu ayrım etti.

Yer altındaki iki temel yaraya 5 sene evvela bir jeotermal araştırması için yapılan kazılar esnasında rastlandı. Araştırmanın başlarında Dünya'daki 3. kocaman kraterin yer aldığı sanılsa da kazılar devam ettikçe izlerin daha da geniş bir bölgeye yayıldığı ortaya çıktı.

'BİRÇOK CANLI TÜRÜ YOK OLMUŞ OLMALI'

Çarpmanın Dünya'ya fazla aşırı kocaman bir etkisi olduğunu ifade eden Andrew Glikson, 'Yeryüzündeki birçok diri şekli bulunmaz olmuş olmalı. Ancak bu bir gizem, hangi türler olduğunu bulamayız. Çarpmanın 300 milyon yıldan daha eski olabileceğine dair şüphelerim de var' izahatsını yaptı.

Bilim insanlarına nazaran bu keşif, göktaşı çarpmalarının Dün?a'nın ?ekillenmesinde dü?ünüldüğünden daha mühim bir rol o?nadığını gösteriyor. Günümüzden 66 milyon sene evvela yer kürede yaşayan dinozorların bir göktaşı çarpması sonucunda bulunmaz olduklarına inanılıyor. Araştırma neticeleri yer bilimi dergisi Tectonophysics'te yayınlandı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KRATERLERİ

Güney Afrika'daki Vredefort krateri 300 kilometre genişliğinde. 4 milyar sene önceki bir çarpışmadan kaldığı anlatım ediliyor. Meksika'daki Chicxulub krateri da, Yucatan Yarımadası'nın altında, 150 kilometrelik bir bölgeye yayılmış durumda. Dinozorların buradaki çarpışmada bulunmaz oldukları sanılıyor. Kanada'daki Sadbury krateri ise 130 kilometre genişliğinde. 1,8 milyon sene evvela oluştuğu anlatım ediliyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar