Biden: Ada'daki çözümün getirileri verilecek tavizlerden çok daha fazladır

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ada'da bir çözümün getirilerinin verilecek tavizlerden çok daha fazla olduğunu söyledi.ABD’nin bu yıl Kıbrıs’a daha çok maddi katkı için hazır olduğunu açıklayan Biden, Ada’da bulunacak çözümün...

Google Haberlere Abone ol
Biden: Ada'daki çözümün getirileri verilecek tavizlerden çok daha fazladır

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ada'da bir çözümün getirilerinin verilecek tavizlerden çok daha fazla olduğunu söyledi.

ABD’nin bu yıl Kıbrıs’a daha çok maddi katkı için hazır olduğunu açıklayan Biden, Ada’da bulunacak çözümün Kıbrıslı Türk ve Rumlardan gelmesi gerektiğini, kendilerinin de bazı aşamalarda yardımcı olabileceğini söyledi.

Ada'da temaslarını sürdüren ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Ledra Palace Otel’de bir araya geldi.

Joe Biden, Ledra Palace Otel’in arka bahçesinde basına açık olarak konuklara yaptığı konuşmada, dünyanın farklı yerlerinde çatışmalara çözüm bulma süreçlerinde yer aldığını, bu süreçlerde dersler çıkardığını söyledi. Biden, çıkardığı derslerden birinin “sadece liderlerin çabalarıyla bir çözüme ulaşmanın mümkün olmadığı” sonucu olduğunu kaydetti.

“YAŞAYABİLİR ÇÖZÜM İNSANLARIN KALBİNDE, RÜYASINDA OLMALI”

Sadece kağıt üzerinde varılan bir antlaşmanın yaşamasının da mümkün olmadığını kaydeden Biden, yaşayabilir bir çözümün, insanların kalplerinde rüyalarında olması gerektiğini belirtti.

Çözüme ulaşmak için sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden ABD Başkan Yardımcısı, iki toplum arasında güven arttırmak, insanları teker teker çözüme inandırmak için sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Topluma götürülmeyen bir çözüm planının yaşadığına henüz tanık olmadığını belirten Biden, “Nihai çözüm, karar öncesinde halk arasında tartışılmalıdır. Sizler (STÖ temsilcileri) sıradan insanların endişelerini anlayabiliyorsunuz. Masaya konan önerilerin insanları ne yönde etkileyeceğini görebiliyorsunuz.” dedi.

“KATKINIZ TARTIŞMASIZ HAYATİDİR”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Çözümün insanlara anlatılmasında sizler en iyi satış elemanlarınsınız. Sizin katkınız kesinlikle ve tartışmasız hayatidir.” diye konuştu.

Kıbrıs adasında bir antlaşmaya varılması halinde büyük imkanlar sağlayacağını kaydeden Biden, “Çözümün getireceği fırsatlar çok büyük. Bu fırsatlar 40 yıl önce yoktu. Birleşmiş bir adanın bölge üzerinde yaratacağı etki çok fazla” ifadelerini kullandı. “Kendi ağırlığından daha çok fazlasını kaldırma” söylemine işaret eden Biden, “Bu doğrudur.” dedi.

Bir anlaşmanın getirisinin kaybından çok daha fazla olacağını belirten Biden, “Herkes önemli tavizler vermek zorunda. Bunu herkes biliyor. Getirisi kaybından çok daha fazla olacak. Ancak insanlara neden taviz vermeleri gerektiğini anlatmalısınız.” şeklinde konuştu.

Bir çözüm için toplumlar arası güvenin önemine de değinen ABD Başkan Yardımcısı, güveni arttırmanın ise basit fakat aynı zamanda karmaşık bir süreç olduğunu söyledi. Biden, güvenin gelişmesinin çok zor olduğunu ancak geliştirilebildiği takdirde insanların daha kolay taviz verebileceğini belirtti.

“40 YIL ÇOK UZUN SÜREÇ... BAZI İNSANLARIN İNANCI KALMADI”

Çözümün faydalarına inanmayanları ikna etmenin önemini vurgulayan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “40 yıl çok çok uzun bir süreç, bazı insanların (çözüme) inançları kalmadı, bu insanlara bir yolla erişmeniz gerekir, bunlar her iki tarafta azınlık olsalar dahi… Her iki tarafta demagoga hazır olanların sesini duyurması daha kolay. İnsanlara acılarını hatırlatmak, onlara umudun resmini çizmekten çok daha kolaydır. Bu insanının doğasındadır. Liderler çok önemlidir ancak esas panzehir sizlersiniz.” diye konuştu.

Toplumlar arası güvenin arttırılması için sivil toplum örgüt liderlerinin şeffaflık çerçevesinde öncü rol oynaması gerektiğini kaydeden Biden, Gazimağusa’da iki toplumlu bir örgütün düzenlediği ayini övdü, bunun iki taraftaki siyasi lider ve dini liderlerin sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

“ABD EK KATKI YAPMAYA HAZIR”

ABD’nin bu yıl daha çok maddi katkı için hazır olduğunu açıklayan ABD Başkan Yardımcısı, “ABD bu yıl ek katkı yapmaya hazır. Maddi yardım, iki toplum arasında güveni arttıracak tedbirler de dahil.” dedi.

ABD’nin, Türkiye ve Yunanistan gibi ancak çözüm sürecine yardımcı olabileceğini, çözümün Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan gelmesi gerektiğini belirten Biden, “Bazı aşamalarda yardımcı olabiliriz. Adadaki Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Türkiye ve Yunanistan liderleriyle birlikte müdahil olabiliriz. Bunu yapabiliriz ve yapacağız da. Ancak ABD olarak sorunu çözecek yetkimiz yoktur.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar