Berlin’de gönüller sevgi dilinde birleşti

Alman-Türk Kültür Olimpiyatları kapsamında ‘Birleşen Gönüller’ şiarıyla düzenlenen Kuzey Almanya Bölge Finalleri’nin ödül töreni dün akşam başkent Berlin’de gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Berlin’de gönüller sevgi dilinde birleşti

Alman-Türk Kültür Olimpiyatları kapsamında ‘Birleşen Gönüller’ şiarıyla düzenlenen Kuzey Almanya Bölge Finalleri’nin ödül töreni dün akşam başkent Berlin’de gerçekleştirildi. 5 Nisan’da Münih’te yapılacak Almanya finallerine katılmaya hak kazanan birinciler belli oldu. Dünyaya sevgi mesajlarının verildiği törende; şiir, şarkı ve tiyatro dallarında birinci gelen çocuk ve gençler kentin sayılı otelleri arasında bulunan Maritim Otel’in gösteri salonunu dolduran bin 500 kişiye yeteneklerini sergiledi.

Hazırlanan sahne programıyla geçmişle gelecek, gelenekle modernlik arasında köprüler kuruldu. Yeteneklerini sergileyen çocuk ve gençler, dil ile kültürün insanları birleştiren, birlik duygusuna hayat veren ve bu duyguyu yaşatan çok önemli bir unsur olduğunu gözler önüne serdi.

SEVGİ DOLU BİR DÜNYA

Halkların kardeşliğini vurgulamak, kültürler arası diyaloğu geliştirmek amacıyla düzenlenen Alman-Türk Kültür Olimpiyatları Kuzey Almanya Bölge Finalleri’nin ödül töreni, çocuk ve gençlerin hep birlikte Almanca ve Türkçe sözlerle söylediği ‘Sevgi dolu bir dünya’ adlı şarkıyla açıldı. Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’in (SPD) himayesinde yapılan etkinlikte daha sonra TÜDESB Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Kumru izleyicilere seslendi, dilin hem insanlar arası hem de kültürler arası ilişkilerdeki önemine işaret etti ve dilin iletişim alanında ‘bir kapı’ olduğunu söyledi.

Kumru, etkinliğe katılan siyaset, sanat, kültür ve eğitim dünyasından temsilcilere etkinliğe verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Dereceye giren çocuk ve gençlere ödüllerini politikacılar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri verdi. Sahnede söz olan temsilcilerin hepsi kültür olimpiyatlarının önemine vurgu yaparak, birbirini tanıyan değişik uluslardan gençlerin barış dolu bir geleceğe hayat vereceklerine dair inançlarını dile getirdi.

Alman-Türk Kültür Olimpiyatları, onlarca çocuk ve gencin ‘Yeni bir dünya’ adlı şarkıyı toplu olarak söylemeleriyle sona erdi. İki saati aşan etkinliğin sunuculuğunu Muhammet Ali Bulut yaptı. Bulut, Almanca sunduğu, araya Türkçe hitaplar da yerleştirdiği program boyunca sergilediği mükemmel performansla izleyicilerin beğenisini kazandı. Almancaya hakimiyeti, programda ortaya çıkan aksaklıklarda sergilediği hazırcevaplığı, girişkenliği ve sempatik ses tonuyla Bulut Almanyalı Türklerin sahne sunucusu olarak da kaliteli işler sergileyebileceğini gösterdi.

"OLİMPİYATLAR, ENTEGRASYON VE KÜLTÜREL DİYALOG İÇİN OLAĞANÜSTÜ BİR ZEMİN"

Alman-Türk Kültür Olimpiyatları’nın Berlin’deki ödül töreni Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’in (SPD) himayesinde yapıldı. Wowereit, şahsen katılamadığı törene bir mesaj göndererek dereceye giren gençler ile olimpiyatları düzenleyen Academy Derneği, organizasyona destek veren TÜDESB ve Gençlik Güzel Sanatlar Akademisi’ni kültürler arası diyaloğa sağladıkları katkılardan dolayı kutladı.

Wowereit mesajında şu ifadelere yer verdi: “Alman-Türk Kültür Olimpiyatları entegrasyon ile kültürler arası buluşmanın önemine vurgu yapan bir etkinlik. Bu bağlamda önyargılara ve sınırlamalara karşı da önemli bir sinyal veriyor. Berlin hoşgörülü, dünyaya açık ve kültürel çeşitliliğin yaşandığı bir kent olduğunu kabul etmiştir. Buna diğer kültürlerle karşılıklı olarak aynı göz hizasında durmak, birbirini tanımak, karşılıklı saygı ve değer duygusu geliştirmek de dahildir."

KÜLTÜREL KİMLİĞİ SAKLAMAYA GEREK YOK

Berlin’de yaşayanların kendilerini Berlinli hissetmeleri için kültürel kimliklerini saklamalarına gerek olmadığına değinen başbakan, “Kendisi için saygı bekleyenler, aynı saygıyı diğerlerine de göstermek zorundadırlar. Bu kabulleniş kültürel, dini ve cinsel tercihler için geçerli olduğu gibi kadın hakları için de geçerlidir.” ifadesini kullandı.

Eğitimin göçmenlerin toplumsal hayata katılımlarında ve fırsat eşitliğinde anahtar rolü oynadığına da işaret eden Wowereit, “Alman-Türk Kültür Olimpiyatları entegrasyon ve kültürel diyaloğun oluşabilmesi için olağanüstü bir zemin sağlıyor ve kültürel bağlılığın oluşturulması için özendirici bir rol üstleniyor." dedi.

Başbakan Wowereit, Alman ve Türk çocuk ve gençlerinin birlikte müzik yaptıklarında, edebiyata dair ortak heyecanlar yaşadıklarında, okullarda veya derneklerde birlikte spor yaptıklarında, bunun önyargıların yıkılması, birbirlerini eşit Berlinliler olarak algılamaları ve kabullenmeleri için en iyi yolun gidiliyor anlamına geldiğini söyledi.

TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNU DA BESLİYORLAR

Programa katılan SPD Federal Milletvekili Dr. Daniela De Ridder, "Bu akşam burada olduğum için çok sevinçliyim. Kültürün bir köprü olabileceğini gösteren tüm çocuk ve gençlerle gurur duydum. Bu çocuk ve gençler aynı zamanda Türk-Alman dostluğunu da besliyorlar. Bu tür etkinliklerin tekrar edilmesi gerekiyor. Dil kültürün taşıyıcısı olduğu gibi insanların birbirleriyle anlaşmalarının ve dostluklar kurmalarının da aracısı. Etkinliği düzenleyenleri kutluyorum." dedi.

MUHTEŞEM BİR GÖSTERİ İZLEDİM

Muhteşem bir gösteri izlediğini söyleyen müzik öğrtmeni Katrin Herold ise "İlk kez geldim. Doğrusu beni nelerin beklediğini bilmiyordum ama muhteşem bir gösteri izledim. Burada bulunmaktan çok memnun ve mutluyum. Dil, eğitim ve karşılıklı saygı çok önemli. Bu önem ne kadar vurgulansa az. Değişik uluslardan çocuklara müzik dersi veriyor. Müzik insanları birbirine bağlayan önemli bir taşıyıcı." şeklinde konuştu.

FAYDASI TÜM ALMANYA’YA DOKUNUYOR

Berlin Polisi Uyum Çalışma Grubu Başkanı Claus-Dieter Röchert ise şöyle konuştu: "Alman-Türk Kültür Olimpiyatları’na daha önce de katıldım. Çok önemli bir etkinlik. Çok değerli çalışmalar sergileniyor. Kesinlikle sürekli yapılması gerekiyor. Faydası tüm Almanya’ya dokunuyor. Çocuklarla gençler muhteşem yeteneklere sahip. Bu etkinlik sayesinde bir yandan çocuk ve gençlere fırsat verilmesi, diğer yandan birlikte sanat üretmeleri hepimizi gururlandırıyor."

GÖNÜLLÜ ORGANİZE EDİLMESİ ÇOK DOĞRU

SPD Berlin Milletvekili Rainer Michael Lehmann de, "Ben dördüncü kez katılıyorum. Yine çok harika bir etkinlik yapıldı. Çocuk ve gençlere bu tür şansların sunulmasını çok iyi buluyorum. Bu tür etkinliklerin sadece devletten beklenmeyip, halktan kişiler tarafından gönüllü olarak organize edilmesini çok doğru buluyorum. Daha şimdiden yeni olimpiyatlara katılma heyecanıyla doluyum. Kültürlerin buluşması gelecek için tercih edilen en etkili yol bence." dedi.

KUZEY ALMANYA’DA DERECEYE GİRENLER

Alman-Türk Kültür Olimpiyatları’nın Kuzey Almanya Bölgesi’nin finallerinde ‘Türkçe Şarkı’ dalında Berlinli Loa Bohrmeister ‘Yağmur ağlıyor’ adlı şarkıyla birinci oldu ve 5 Nisan’da Münih’te yapılacak Almanya finallerine katılma hakkını elde etti. Bu dalda ikinciliği Hannover’den Alena Milojic kazandı. Türk gençlerin seslendirdiği ‘Türkçe Şarkılar’ kategorisinde ise birinciliğe Tuana Güney (Braunschweig), ikinciliğe Ünal Yılmaz (Berlin), üçüncülüğe ise Zeliha Yıldırım layık görüldüler.

‘Almanca Şarkı“ dalında Hannover’den Rukiye Yeşilyurt “Irgendetwas bleibt” adlı şarkısıyla birinci oldu. İkinciliği ise Berlinli Beyza Kumru kazandı.

"Yabancı dil olarak Türkçe şiir" kategorisinde "Yalan Dünya“ adlı şiiri okuyan Maximilian Gabski, "Türkçe Şiir“ dalında ise "Kaldırımlar“ adlı şiiri okuyan Bremenli Tayyip Sezer birinciliğe, Berlinli Alena Durmuş ikinciliğe layık görüldü. CİHAN

Yorumlar